De gevolgen van de maatregelen hebben grote impact op het MKB, de horeca, zelfstandigen en iedereen die hierdoor zijn baan kwijtraakt. Ondanks dat gaat ons koningshuis voor heel veel geld een dagje op stap. Carool vindt daar iets van.

Volgens mij is de boodschap duidelijk. Het is niet de bedoeling dat we Koningsdag gaan vieren. De terrassen mogen niet open en de lockdown blijft in stand. Tja, en daar zit je dan met je oranje T-shirt, oranjebitter en je plakkerige tompoucen. Als je maar één gast mag uitnodigen, wie zal dit dan zijn?

Oké, we mogen het dan niet uitbundig vieren, maar we mogen wel vanaf de bank meegluren met het koningshuis. Voor hen staat er een leuk uitje gepland in Eindhoven. Vroeger keek ik ieder jaar, om vervolgens in mijn eigen dorp de verjaardag van de koning(in) te beklinken. Traditie. Oer-Hollandse gezelligheid. Dat hoort erbij. Net als het uitje van onze dynastie. Want dat is immers nostalgie.De tijd van koekhappen, wc-pot werpen en slootjespringen hebben ze sinds Willem Alexander koning werd wat aangepast. Logisch. De tijden zijn veranderd.

Een twee met zes nullen

Vorig jaar was de meest aparte Koningsdag ooit. We hadden de hoop dat dit eenmalig zou zijn en dat er dit jaar gewoon weer als vanouds een echt feestje gevierd zou mogen worden, maar niets is minder waar. Er is een crisis gaande, dus zal het oranjefeest ook dit jaar op een andere manier gevierd worden. Waar we vorig jaar nog konden Zoomen met het Koningshuis, gaat het gezin dit jaar wel op pad. Maar dan zonder heel Nederland - letterlijk - aan hun zijde. Geen selfies met Maxima en geen handen schudden of zwaaien naar de prinsesjes. Maar geen nood. Er is een supermodern uitje gepland met maar liefst een straatwaarde van 1,75 miljoen euro. Ja, ja, u leest het goed. Een dagje uit met de stichting in Eindhoven kost maar liefst bijna een twee met zes nullen. Hoogstwaarschijnlijk is het bestek van goud, net als de gehele looproute. Natuurlijk kost beveiliging een zak vol en zoals ieder jaar is er een blik media opengetrokken. Maar, zeg nu zelf, wat is er zo bijzonder aan een dagje uit in Eindhoven? Komt Beyonce optreden of misschien zelfs Madonna? Ik heb het programma doorgelezen en ik kan niks spectaculairs ontfutselen.

Schijnvertoning

Stel ik mij nu aan of is dit echt absurd? Heel MKB Nederland ligt op z’n gat, mensen gaan failliet, horeca gaat over de kop en het gros verliest zijn baan. Maar ondanks dat laten onze koning en koningin heel Nederland voor 1,75 miljoen euro zien hoe gezellig zij het zullen hebben in Eindhoven? Het is niet alleen absurd, maar ronduit schandalig! Van dit bedrag kunnen bijna 2.000 zorgmedewerkers een bonus van duizend euro krijgen, 10.000 gezinnen een week eten en 50.000 mensen een dag naar een pretpark. Wanneer je als koning een klein beetje respect zou hebben voor het volk, zou je deze schijnvertoning afblazen en uit je gouden bubbel stappen en voor je mensen strijden. Weten ze daar in die gouden kooi wel wat er speelt onder de burgers?

Normaal gesproken heb ik nooit problemen met de manier van leven van onze royalty’s, maar wordt het niet eens tijd dat iemand Willem aan zijn koningsmantel trekt? Dit is echt ongehoord. Ik kan er maar op één manier een reactie op geven en dat is #boycotkoningsdag. Laten ze die 1,75 miljoen euro alsjeblieft nuttiger besteden. En als Ajacied kan ik het zeggen. Het is maar Eindhoven waar je nee tegen zegt. Die zijn inmiddels namelijk wel gewend aan teleurstellingen.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Geachte bezoeker,

Het maken van video's, podcast's en het onderhouden van deze website kost tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

€5

€10

€25

€50

€100

Een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

~ Hendrik Mattheus van Randwijk, 1906-1966