Er is niks krachtiger dan een volk dat opstaat. Om dit te voorkomen, wordt het spelletje van ‘verdeel en heers’ al eeuwenlang door onze leiders gespeeld. Ook nu.

Morgen begint de Ramadan. Zodra het eerste streepje van de maan zichtbaar is, zal de Ramadan-maand ingaan. Er is veel onduidelijk over het vasten. Althans, wanneer je je er niet in verdiept. Net als het gehele Islamitische geloof. En van deze onwetendheid wordt al jaren misbruik gemaakt door grote machten in de wereld. Want, wat men niet kent, kan al snel afgeschilderd worden als anders en gevaarlijk. Het ‘verdeel en heers’-verhaal. Wanneer je als wereldleider niet wil dat de bevolking zich met elkaar verenigt, omdat de burger dan teveel macht zou kunnen krijgen, zorg je dat er verdeeldheid komt. Je plant het zaadje dat mensen met een Islamitisch geloof terroristen zijn en 'Boem!', je zaait haat tussen de Moslims en de Christenen.

Goed en kwaad

Het spelletje van ‘verdeel en heers’ is al veel ouder. In de Thora, de Bijbel en de Koran staat immers het verhaal van Kaïn en Abel. Daar wordt een tweedeling gecreëerd. God laat duidelijk zien dat de mens gevoelig is voor dit machtsspelletje, door van de één wel en van de ander niet de offergave te accepteren. De oudste, Kaïn, is de slechterik die zijn jongere broer, Abel, om het leven brengt. God geeft de voorkeur aan het door Abel gebrachte offer van een levend wezen terwijl Kaïn dacht dat het offeren van een gewas al goed genoeg zou zijn. Onze schepper gaf de voorkeur aan bloed boven gewas. Toen Kaïn vervolgens met dat bloed nog wat verder ging dan zijn broertje,was het ook niet goed maar het doel was bereikt. De één werd de verpersoonlijking van het kwaad, de duivel, en de ander van het goede, de martelaar. Het spel was begonnen, het voorbeeld gesteld, de eeuwigdurende herhaling een feit. De macht van het slachtoffer bekrachtigd en de kracht van het demoniseren aan de macht. In de loop van de geschiedenis is gebleken dat dit proces zich continu herhaalt. Wanneer machthebbers iets willen bereiken, is dit de meest voor de hand liggende optie. De media spelen daar natuurlijk een mooie hoofdrol in. En ook hier geldt; je ziet het pas als je het doorhebt.

Sinds maart 2020 wordt er gebruik en misbruik gemaakt van deze tirannie. Het zou natuurlijk onwenselijk zijn wanneer juist nu mensen zich met elkaar verenigen en samen opstaan tegen het beleid. Je kan het ook heel positief bekijken; de leiders van de wereld weten dat wanneer het volk massaal gaat opstaan, zij het niet zullen redden met hun tactiek. Ze zouden binnen mum van tijd omvallen. Hun angst hiervoor is terecht. Onthoud dat goed. Juist daar ligt onze kracht. Denk maar terug aan hoe de Berlijnse muur is gevallen. Dat kwam door de eenheid van het volk.

Simpel

Er zijn het afgelopen jaar behoorlijk wat bommen der verdeeldheid in de maatschappij laten vallen. Bewust. Black Lives Matter. Mensen neerzetten als wappies. Sommige scholen open, maar universiteiten dicht. Gevaccineerden tegenover de niet-gevaccineerden plaatsen. Bouwmarkten, fastfoodketens en de slijterij open, maar restaurants en andere winkels niet. Demonstranten framen alsof het hooligans zijn en jongeren de schuld geven van rellen en het schenden van de corona-regels. En zoals twee weken geleden, hoe Aboutaleb een twist veroorzaakte met een verzoek omtrent de avondklok. “Ja, maar wij mochten met Kerst ook maar tot 21:00 buiten komen”, riepen alle kleuters in koor. Zo simpel kan het zijn. Zoals ik al schreef doen de media hier een grote duit in het zakje, door de aandacht op de slechteriken te vestigen. Van Nieuwsuur tot krantenkoppen en RTL-Boulevard. Stuk voor stuk benadrukken ze hoe slecht een bepaalde groepering is, met als doel vijandschap en tweedracht te zaaien.

Trap er niet in. De wereld is niet zo zwart-wit. Integendeel juist. We zijn gekleurd en met z’n allen vormen we een prachtige eenheid. Of je nu voor of tegen de maatregelen bent, wel of niet gevaccineerd wilt worden en welk geloof je ook aanhangt. Uiteindelijk zullen we het met elkaar moeten doen op deze planeet. Persoonlijk ken ik geen gemeenschap die meer vredelievende is dan die van de Moslims. Het is maar net door welk ‘nieuws’ jij je laat beïnvloeden en wat je wilt geloven. Mijn buren zijn Islamitisch en staan altijd voor mij klaar. Vergeet niet dat iemand meer is dan zijn of haar afkomst, geloof, kleur haar of muziekvoorkeur. En wat betreft de Ramadan? Ik kan er alleen maar respect voor hebben en iedereen die er aan meedoet een Ramadan Mubarak wensen. En tegen de mensen die er niet aan meedoen zeg ik: "Heb elkaar lief. Leven en laten leven!"


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Geachte bezoeker,

Het maken van video's, podcast's en het onderhouden van deze website kost tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

€5

€10

€25

€50

€100

Whoever controls the media, controls the mind.

~ Jim Morrison