Carool vraagt zich af waarom er zoveel reclame wordt gemaakt om mensen over te halen zich te laten vaccineren. Wanneer er echt zoveel gevaar dreigt, heb je die manipulatie vanuit de overheid toch niet nodig? 

Het kan natuurlijk zo zijn dat je het allemaal niet ziet. Ik krijg regelmatig te horen dat het zwaar moet zijn, wanneer je tijdens een pandemie het land moet besturen en dat ik aan de zijlijn wel heel makkelijk praten heb. Ja klopt. Wanneer er echt een pandemie zou zijn, had ik niet graag in de schoenen van onze leiders gestaan. Maar de hele situatie zou dan anders zijn. In dat geval zou de overheid niet zoveel moeite hoeven doen om ons te overtuigen. Zodra je beseft hoeveel geld er wordt gepompt om het volk te verlokken en bewerken, zie je de propaganda opeens overal. Maar misschien heb je een klein beetje hulp nodig om dit überhaupt te zien. Het is niks anders dan een manipulatief, psychisch en emotioneel spel dat gespeeld wordt.

Voor een ander

Het begon natuurlijk allemaal met de inmiddels beruchte zin: "Je doet het voor een ander." Een onzichtbaar virus is niet datgene wat ons vanaf het begin in de greep heeft, maar de manipulatie van onze overheid. "Houd afstand! Alleen zo kun je opa en oma beschermen..." Zelfs de grootste egoïsten zijn niet bestand tegen dit soort emotionele chantage. Natuurlijk werk je mee. Vanzelfsprekend dat je de ouderen en zwakkeren in de samenleving zult beschermen. Geen enkel probleem.

Stapje voor stapje werden de maatregelen uitgebreid en meer vrijheden werden ons ontnomen. En nee, daar ga je natuurlijk niet over klagen. Het is gewoon tijdelijk dat je bepaalde dingen niet mag doen en daarna is alles weer normaal. Met die insteek werd de show opgevoerd. Iedere talkshow en elke BN’er deed mee en af en toe zelfs een schepje daar bovenop. En iedereen die een beetje begon met tegengas te geven, zoals Famke Louise, werd meteen met de grond gelijk gemaakt. Ook dit was duidelijk een bewuste roast. Ben jij tegen de maatregelen? Prima, maar dan fikken ze je wel af en hoor je er niet meer bij. En tja, daar zijn veel mensen gevoelig voor. Stel nu dat je er opeens niet meer bij hoort. En dat mensen raar over je gaan praten. Nee, dat wil je niet. Dus dan maar weer braaf meedoen, je niks meer afvragen en gewoon hopen dat het snel voorbij is.

De volgende stap op de agenda was het circus rondom het vaccin. Ook daar is een blik BN’ers voor opengetrokken en wereldwijd zelfs veel beroemdheden die hun propaganda-verhaaltje doen. Maar waarom zou dat nodig zijn, wanneer er echt een pandemie gaande zou zijn en het enige redmiddel zou een vaccin zijn? Dan wil je dat toch maar al te graag? Ik zou geen seconde twijfelen. Vooraan in de rij zou ik staan en geen radiospotjes nodig hebben om mij te overtuigen mijn mouw op te stropen.

Boeien!

Tevens hangen ze een heerlijke vette worst aan een hengel die schijnvrijheid heet. Genoeg mensen, zeker jongeren, die voor deze chantage vallen. “Zodra jij dat vaccin hebt genomen, mag je overal weer aan deelnemen. Festivals, het uitgaansleven, de universiteit en je mag weer met het vliegtuig op vakantie”, luidt de belofte. In de kleine lettertjes staat dan dat dit voorlopig nog niet aan de orde is, want het mondkapje en afstand houden moeten nog steeds gewaarborgd worden. En in de nog kleinere lettertjes staat dat het vaccin tot eind 2023 in een experimentele fase zit en de gevolgen nog niet bekend zijn. Trombose, blindheid, huidinfecties, miskramen, auto-immuunziekte, onvruchtbaarheid en een aangetast immuunsysteem kunnen bijwerkingen zijn. Maar, boeien! Jij hebt je vrijheid terug.

Ook hoor je de hele tijd in het nieuws dat er tekorten zijn aan vaccins. Heel toevallig alleen in de landen waar de mensen niet zo happig zijn op die injectie. Heel slim bedacht. Ook dit hoort bij het psychologische spelletje. Wanneer jij weet dat er nog maar 5 kaartjes voor een festival zijn of nog maar 5 items van een kledingstuk dat zeer populair is, gaat je oerinstinct met je aan de haal. "Hebben, hebben, hebben!", is dan je primaire reactie. Het omgekeerde doet Hugo ook. Terwijl er steeds minder mensen die prik willen halen, zegt hij juist dat de vaccinatiebereidheid groot is. Vervolgens gooien de mainstream media wat uitslagen van enquêtes online, waaruit blijkt dat het merendeel zich graag wil laten vaccineren. Precies hetzelfde gebeurt voor de verkiezingen, politieke beïnvloeding, maar dat terzijde. De meeste mensen volgen liever de kudde, dan dat ze voor zichzelf een mening vormen en besluiten na het lezen van zo’n poll, dat ze ook ja zeggen tegen die prik in hun bovenarm. Bovendien wordt er continu herhaald dat je zonder vaccin nooit meer een normaal leven kan en mag leiden. Herhaling doet veel met het brein van de mens. De gedachte alleen al dat jij wordt buitengesloten als je 'nee' zegt, geeft een depressief gevoel en daar wil je vanaf. En zo word je heel subtiel begoochelt, voor het karretje van de overheid gespannen en om de tuin geleid. Op het moment dat je dat doorhebt, word je misschien boos of verdrietig. Het besef dat je gemanipuleerd wordt en dat ze je in de maling nemen, is nooit leuk om in te zien.

Vrije wil

Maar je kan het ook positief bekijken. Zodra je het ziet, kun je niet meer terug naar de onwetendheid en zal je steeds meer facetten doorhebben. Gebruik dat. En besef dat ook jij altijd een keuze hebt en 'nee' zeggen net zo’n terecht besluit is als wanneer je wel 'ja' zegt. Zolang je het doet vanuit vrije wil en niet omdat het je wordt opgelegd.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

Als iedereen applaudiseert, vraag je dan af wat je fout gedaan hebt.
Als ze je censureren, vraag je dan af wat je juist gedaan hebt.

~ Charles Caleb Colton