Carool is diep geraakt door het overlijden van powervrouw Bibian Mentel en beseft hoe belangrijk het is om de kracht van zo’n icoon voort te zetten en te genieten van ieder moment in je leven. Niemand weet wanneer het tijd is om te gaan.

Vandaag ben ik stil. Op de achtergrond staat het liedje ‘Dat het morgen lukt’ van Ruben Annink op repeat. Speciaal geschreven voor een krachtige vrouw waar we allemaal een groot voorbeeld aan mogen nemen. Bibian Mentel. Bij deze een ode aan haar en de reden waarom ze altijd in iedereen hoort door te leven.

Jaren geleden heb ik haar mogen ontmoeten. Ze was te gast in een televisieprogramma waar ik achter de schermen werkte. Ik heb deze ontmoeting niet bewust meegemaakt en op dat moment niet beseft wat voor een powervrouw zij was. En is! Want een vrouw zoals zij is onsterfelijk. Letterlijk en figuurlijk heeft ze ons laten zien dat iedere berg beklommen kan worden en dat deze boodschap doorgegeven moet worden. “Jullie gaan mij niet vertellen wat ik niet kan", is één van haar befaamde uitspraken. En ook: “Volg je passie en laat je door niemand tegenhouden.” Met de wetenschap dat zij ook daadwerkelijk bergen heeft verzet waar anderen zeiden dat dit onmogelijk was, zullen haar woorden hopelijk iedereen inspireren. En de moed hebben om te leven. Te genieten van elk moment. Ook op de dagen dat het even niet meezit. “Volg je passie en laat je door niemand tegenhouden!”

Haar humor, haar liefde voor haar dierbaren en haar positieve geest waren haar motor en benzine om door te kunnen gaan. Zij wist als geen ander dat het leven meer is dan niet doodgaan. En dat je de dag moet plukken, omdat je nooit weet of er nog een morgen is. Zij durfde het leven te omarmen met alles wat er is. De goede en de slechte dingen. Het leven is eindig en niet altijd maakbaar. Degene die dat aanvaardt is rijk en gezegend. Terwijl ik dit schrijf voel ik mij verdrietig en dankbaar tegelijk. Het raakt mij. Hoogstwaarschijnlijk omdat het mij doet denken aan mijn eigen moeder die kanker had en er niet meer is. Ook zij was heel krachtig en heeft mij geleerd om ieder moment van het leven wat ons gegeven is bewust te koesteren. Juist de kleine dingen. De geur van vers gemaaid gras, een lachbui van je kind en de momenten samen met je dierbaren. Het vuur van Bibian doet mij dit weer beseffen. En ook dat we allemaal direct of indirect met deze ziekte te maken hebben of hebben gehad.

Bizar toch? We kennen allemaal mensen om ons heen die kanker gehad hebben of er nog steeds tegen vechten. Of mensen van heel dichtbij die eraan zijn overleden. De ziekte die je helemaal opeet. Ik kan dan ook niet negeren wat er al een jaar onder onze ogen gebeurt. En hoe belangrijk het is dat we dat wel gaan zien. Met z’n allen. De uitgestelde zorg. Mensen met kanker die niet geholpen kunnen worden, omdat er voorrang wordt verleend aan een virus waarmee je een overlevingskans hebt van bijna 99%. Toevallig gisteren nog een mail gekregen over dit onderwerp van een verpleegkundige met de vraag of ik hier aandacht aan wil besteden. Dat het buitenproportioneel is wat er gebeurt in de ziekenhuizen en op de IC’s. Waar mensen met covid te lang worden doorbehandeld en dit letterlijk ten koste gaat van mensen met kanker en andere ziekten. Terwijl we allemaal weten dat je bij een ziekte als kanker snel moet ingrijpen. Dankzij kankeronderzoek zijn de overlevingscijfers de afgelopen 60 jaar gestegen van 25% naar 65% en dat is natuurlijk al positief. Maar niet genoeg. En door de uitgestelde zorg is dat percentage helaas ook weer gedaald. Een verdere daling kan voorkomen worden, wanneer we met z’n allen weer het gezonde verstand gaan gebruiken en de focus op deze zere plek gaan leggen. En gaan doen waar Bibian zo goed in was; leven en liefhebben! Genieten van de mensen om je heen. Pak ze nog eens stevig vast. Kus. Bemin. Dans. Lach. Leef!

Besef dat niemand weet wanneer zijn of haar laatste dag zich aan zal kondigen. Bibian doet haar achternaam eer aan. Mentel. Ofwel; Mentaal sterk. Haar grootste wens is om met haar Mentelity Foundation bergen te verzetten. Ik weet zeker dat dit zal lukken en dat zij hierin zal voortleven. Maar besef goed dat ze ook in jou kan doorleven, wanneer je doet wat zij deed. Pak die kans. Heb je leven lief. Koester dit. Ook op de minder makkelijke dagen.

“Let difficulties make us better. Not bitter.”


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

Als iedereen applaudiseert, vraag je dan af wat je fout gedaan hebt.
Als ze je censureren, vraag je dan af wat je juist gedaan hebt.

~ Charles Caleb Colton