Carool voelt duidelijk een tweedeling. Niet alleen in de samenleving, maar ook onder haar vrienden en familie. Zeker wanneer je dierbaren niet zien wat jij ziet en je ontdekt wie je echte vrienden zijn.

"Hoe vertel je iemand, dat de aarde niet meer rond is, dat de vogels niet meer vliegen en de zon niet langer schijnt?" De eerste regels van de songtekst ‘De waarheid’ van Marco Borsato hebben we allemaal weleens voorbij horen komen. Ik ben een soort muziek-beelddenker. Bij sommige mensen of situaties komen er opeens spontaan liedjes in mij op, die passende zijn bij die persoon of omstandigheid. En 'De waarheid' van Borsato vind ik zeer typerende bij de wanhoop die mij het laatste jaar keer op keer bekruipt, wanneer je dierbaren treft die de huidige situatie (nog) niet doorzien. Ofwel, de mensen die de rode pil niet hebben geslikt. Want inderdaad. Hoe vertel je iemand die zo zijn of haar stinkende best doet om zich aan alle regels te houden, daadwerkelijk denkt dat we hiermee de ouderen en zwakkeren in onze samenleving redden en zelfs bereid is om hiervoor failliet te gaan, gebaseerd is op één grote leugen? Hoe?

Naast het feit dat je - na zoveel moeite en ellende - natuurlijk niet wilt horen dat alle maatregelen er alleen zijn om mensen te manipuleren en aan het lijntje te houden, is het zeer pijnlijk om te horen dat er iets anders aan de hand is. Weet jij nog hoe het voelde toen je werd verteld dat Sinterklaas één grote hoax was? Of kwam je er per ongeluk achter? Dat gevoel. Een mengeling tussen verraad en liefdesverdriet. Maar dan honderd keer erger. En was je boos op Sinterklaas? Nee, natuurlijk niet. Je was boos op degene die jou het slechte nieuws kwam vertellen en jouw zeepbel kapot prikte.

Dezelfde boosheid kreeg ik over mij heen toen ik een jaar geleden stukjes tekst plaatste op LinkedIn over de huidige situatie. Het werd mij al snel duidelijk dat niet iedereen klaar is voor de waarheid. En daarom deed ik het zo subtiel mogelijk. Rustig wakker worden is altijd prettiger dan wanneer iemand meteen je gordijnen open rukt en een ghettoblaster met hardcore muziek op volume tien naast je oren zet. Dat werkt averechts. Maar ondanks mijn voorzichtigheid heb ik met mijn woorden heel wat mensen voor hun hoofd gestoten. Wanneer je lekker ligt te slapen, wil je ook helemaal niet wakker gemaakt worden. Alles voor de lieve vrede, want wegkijken is ook een optie. Nooit geweten dat er zo veel mensen hun emoties verbergen of ontkennen, door deze op jou te projecteren. Mensen houden liever vast aan een leugen, wanneer deze vertrouwd voor hen voelt, dan dat ze open staan voor andere mogelijkheden. Er zijn mensen die heel boos worden en jou Corona toewensen, terwijl er geen IC-bed meer vrij is en een ander gaat de confrontatie juist niet aan en blokkeert je stilzwijgend op social media. Iedere emotie is er eentje die hopelijk leidt tot nadenken. Ik heb blijkbaar iets geprikkeld en wakker geschud, wat ze liever niet willen zien of weten.

De heftige reacties zeggen niets over mij of over mijn teksten, maar alles over onderliggende pijn van de lezer. En ja, au. Dat is confronterend. Maar wanneer je eenmaal die rode pil hebt genomen en alles doorziet, is er geen weg meer terug. Dan kan je het niet-niet meer zien. En dat kan voor lastige situaties zorgen. Zowel frustrerende als verdrietige. Wanneer je niet (meer) meedoet met de kudde, hoor je er opeens niet meer bij. En dat doet ook zeer. Zeker wanneer de mensen uit je nabije omgeving je de rug toekeren, omdat ze niet mee kunnen gaan in hetgeen jij verkondigt. En dan heb ik het over mensen die je misschien al je hele leven kent. Vrienden, vriendinnen en zelfs familie. De mensen die doorzien wat er in de wereld aan de hand is, worden door de media en overheid ook in een bepaalde hoek gedrukt. De meeste mensen willen niet met iemand geassocieerd worden waar de buitenwereld anders tegenaan kijkt. Een gekkie wil je natuurlijk niet in je vriendenkring of familie hebben. En buiten dat. Zoals Johan Cruijff zo mooi heeft gezegd: ‘Je ziet het pas als je het doorhebt.’ Dus ik denk ook echt dat er heel veel mensen zijn die het ècht niet zien. Een soort van optisch bedrog. De ene ziet het wel en de ander niet.

Ook ik ben veel mensen ‘kwijtgeraakt’. Ik zet het bewust tussen aanhalingstekens, want hoe verdrietig het ook is; hoe kun je mensen kwijtraken die klaarblijkelijk toch al niet op dezelfde lijn staan als jij? Dan was de vriendschap aannemelijk gebaseerd op een illusie. Waarschijnlijk wordt het nu pas duidelijk dat je allebei een andere kant op bent gegaan, toen die T-splitsing naderde. Een tweedeling, die nooit eerder zo voelbaar was in een maatschappij als nu. En dat wordt alleen maar groter en duidelijker. Mijn beste vriend vond het ‘net goed’ dat ik bij Linkedin was geblokkeerd. Natuurlijk mag hij een andere mening hebben dan ik, maar de censuur vond hij een goede zaak. “Weg met al die wappie-onzin", waren zijn laatste woorden. Dat voelde als een dolk in mijn rug. Doordat ik van Linkedin werd gegooid, waren ook mijn inkomsten weg en hij wreef in zijn handen van genoegdoening. Hetgeen bij mij natuurlijk het meeste zeer doet in dit verhaal, is de illusie die wordt doorgeprikt.

Een echte vriend zou je dit niet wensen. En hoe pijnlijk ik dit ook vind, ik ben er ook dankbaar voor. De rode pil zorgt er namelijk ook voor dat je in tijden van nood écht weet wie er naast je staan. Sterker nog. De hele crisis heeft voor mij persoonlijk ook al veel mooie dingen gebracht. Zoals nieuwe mensen in mijn leven die ik niks hoef uit te leggen. Nieuwe vrienden die als familie voelen en waar je dezelfde taal mee spreekt. Dankbaar, want er gaat een nieuwe wereld voor mij open. En wanneer je mij nu de keuze geeft om alles terug te draaien en ik mag kiezen tussen de rode of de blauwe pil? Dan kies ik nog steeds voor de rode.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Geachte bezoeker,

Het maken van video's, podcast's en het onderhouden van deze website kost tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

€5

€10

€25

€50

€100

Vrijheid betekent verantwoordelijkheid.
Daarom zijn de meeste mensen er bang voor.

~ George Bernard Shaw