In 2019 kreeg Carool zelf te maken met zowel klokkenluiders als verraders. Vanaf dat moment was het voor haar een kwestie van ‘connecting the dots’ om te zien hoeveel onwaarheden de media ons dagelijks voorschotelen.

Wanneer je de dikke van Dale er op naslaat, is er wel degelijk een groot verschil tussen de klokkenluider en een verrader. Wanneer je snel een aanname doet, zou je toch denken dat er geen differentie is tussen deze twee. Ze vertellen allebei iets wat ze voor zich horen te houden. En toch is er een grote nuance. Een ander woord voor verrader is Judas, valserik of klikspaan. Maar, wanneer je de definitie van het woord klokkenluider opzoekt, staat er het volgende. Ik citeer: ‘Een klokkenluider is iemand die misstanden in een bedrijf of organisatie aan de kaak stelt. Bewust of onbewust.’

Juist nu er zoveel rare dingen in de wereld gebeuren, zijn klokkenluiders van grote waarde. Nadat een open brief van mij aan Femke Halsema in april 2019 viraal ging, heb ik zelf met anonieme klokkenluiders te maken gehad. Maar ook met de tegenhanger hiervan, ofwel de verraders. Sterker nog. Ik heb een heel leger aan internettrollen over mij heen gehad die met hun leugens mijn verhaal probeerden neer te sabelen. Dit was voor mij trouwens de ontwaking wat betreft de mainstream media en hun leugens. Ook ik geloofde daarvoor heilig in wat het achtuurjournaal mij voorschotelde.

Romeo's

De open brief aan Femke Halsema plaatste ik op LinkedIn. Mijn oudste zoon (toen nog 17 jaar) woonde zijn eerste entrada bij voor de wedstrijd Ajax-Juventus. Wat hij daar heeft aanschouwd, zien we nu wekelijks terug bij de demonstraties in Den Haag en Amsterdam. Er komt een bus aanrijden met stille politie, ook wel bekend als Romeo’s. Mijn zoon heeft met eigen ogen gezien dat de politie die verkleed waren als hooligans zelf begonnen met onrust stoken. Ze trokken stoeptegels uit de grond en gooiden deze samen met vuurwerk naar hun collega’s. Daarna sprongen ze het busje weer in en de ME kon beginnen met vegen. Ofwel, de menigte in elkaar slaan. Iedereen rende weg, behalve mijn zoon. Hij was te verbouwereerd. Lamgeslagen. En daardoor een doelwit voor de politie om hem finaal in elkaar te slaan. Zelfs toen hij al op de grond lag en hij de politie smeekte om te stoppen, gingen ze door met trappen. Met tiewraps om zijn polsen werd hij in een politiebusje gezet. Daar kon hij gelukkig zijn mobiel tevoorschijn halen en mij appen. Anders had ik nooit geweten waarom hij die nacht niet thuis zou komen.

Ondanks dat hij minderjarig was en een hersenschudding had van de trappen tegen zijn hoofd, ben ik nooit geïnformeerd door de politie dat mijn zoon was opgepakt. Bont en blauw was ie en hij heeft een nacht in een cel moeten slapen. Omdat er zo veel dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen, heb ik een open brief geschreven aan de burgemeester. Zij had immers de opdracht gegeven aan de politie die nu ook iedere week wordt gegeven; er een puinhoop van maken en de boel wegvegen. Mijn brief werd op het internet zo waanzinnig snel verspreid, dat deze ook de media bereikte. Iedere nieuwszender wilde met mij praten. Ik eiste een onafhankelijk onderzoek en dat is er ook gekomen. En omdat, wat ik later begreep, de geloofwaardigheid van Femke Halsema op het spel stond, heeft zij zelfs met mijn zoon getelefoneerd om haar excuses te maken.

Nattigheid

Naast Femke en de media, waren natuurlijk ook mensen werkzaam bij de politie op de hoogte van mijn brief. Dankzij anonieme klokkenluiders die mij via een handgeschreven arrestatiebevel persoonsgegevens van de dienstdoende politie doorspeelden, kon ik op onderzoek uit. Dat er onrust binnen het korps is, was voor mij toen al duidelijk. Maar, waar klokkenluiders zijn, zijn ook verraders. En in dit geval waren dat de internettrollen. Een heel leger zelfs. Ofwel, een groep internetters die bewust en georganiseerd leugens verspreiden op social media, om een post van iemand te doen wankelen. In dit geval mijn brief. Waar ik het ene moment op een voetstuk werd geplaatst omdat ik voor mijn zoon opkwam en de klok deed luiden, werden er in hetzelfde snelle tempo uit het niets allemaal leugens over mijn zoon verspreid. Dat was een pijnlijke ontwaking, maar wakker was ik. Hoe kon de media zo meegaan in de leugens die werden ingezet om het hachje van Femke en de politie te redden? Klaarblijkelijk was het niet de waarheid die belangrijk was, maar de goede naam van de burgemeester en het korps.

En zo heb ik kunnen aanschouwen wat leugens uit de media doen met mensen. De meesten nemen alles klakkeloos aan voor waarheid. Dat was toen zo. En dat is helaas nu ook zo. Hoogstwaarschijnlijk is dit de reden geweest dat ik al snel doorhad dat er iets niet klopt omtrent dat hele virus. Wanneer je eenmaal weet dat de media je voorliegen en je het spel doorziet, kun je het onmogelijk niet meer zien. Als ik dit niet had meegemaakt, had het bij mij waarschijnlijk ook langer geduurd voordat ik nattigheid had gevoeld. Nu is het een kwestie van ‘connecting the dots’, zoals Steve Jobs ooit zei. De leugens en de propaganda-show van de NPO en RTL. En natuurlijk de kranten.

Helden

Heel af en toe moet ik van mezelf toch nog eens naar Jinek of Op1 kijken. Maar meestal krijg ik het niet voor elkaar om de grote poppenkastshow af te kijken. Het is allemaal zo manipulatief dat de jus van onwaarheden letterlijk het tv-scherm afdruipt. Dankbaar ben ik dan ook voor de vele tegengeluiden via andere kanalen die het lef hebben om wel met waarheden naar buiten te komen. En deze echtheid aan feiten is vooral te danken aan steeds meer mensen die opstaan. Hun verhaal durven doen. En dat zijn mijn helden. De klokkenluiders van de 21e eeuw.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Geachte bezoeker,

Het maken van video's, podcast's en het onderhouden van deze website kost tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

€5

€10

€25

€50

€100

De geboorte van een recht
betekent bijna altijd de dood van een vrijheid.

~ Sully Prudhomme