Naar de persconferentie heeft Carool niet gekeken. Wel werd ze getriggerd door een gesprek over Rusland aan tafel bij Beau. En door het laatste nieuws van Urk. Carool had nooit durven denken dat ze zowel Rusland als Urk de hemel in zou prijzen.

Nee, ik heb niet gekeken naar de persconferentie dinsdagavond. Daar verspil ik mijn energie niet meer aan. Het heeft voor mij hetzelfde effect als wanneer ik naar ‘Buurman en Buurman’ kijk. Zodra je één keer een aflevering hebt gekeken, heb je ze allemaal gezien.

Wel moet ik toegeven dat ik dezelfde avond een stukje van Beau heb gezien. En natuurlijk werd er, zoals altijd, over hetzelfde onderwerp gesproken waar we met z’n allen al een jaar over spreken. Waarschijnlijk is dat het enige probleem wat de wereld bezig houdt. De televisie ging aan op het moment dat Carlo Boszhard een smeekbede deed. “Vaccineren, vaccineren, vaccineren, waarom moet dit zo moeilijk zijn in ons land, want het water staat ons aan de lippen..” Op zo’n moment wil ik niets liever dan de televisie zo snel mogelijk weer uitzetten. De paniek en angst die helaas nog veel mensen met hem delen, is zo voelbaar. En omdat hij dit als bekende Nederlander roept, kan het niet anders dan dat veel personen ook in die verontrusting blijven hangen. Toch ben ik blijven kijken. Ofwel, het theater blijven aanschouwen. Het intrigeert mij namelijk evenzeer dat er mensen zijn die koste wat het kost in die bubbel van vrees blijven hangen. Dat is toch ook fascinerend? Ik heb al vrij jong geleerd dat je misschien niet de keuze hebt in wat je meemaakt, maar wel in hoe je ermee omgaat. Ofwel, is het glas half vol of half leeg.

Het geweten

Frits Wester zat ook aan tafel. Hij kan maar niet begrijpen dat er mensen zijn die zich niet willen laten vaccineren. De kans dat je doodgaat wanneer je een zebrapad oversteekt is velen malen groter, dan wanneer je een vaccin neemt. Serieus? Carlo. Frits. Doe eens even een stapje terug. Is het juist niet omgekeerd? Er gaan meer mensen dood tijdens een verkeersongeval, dan aan dat virus waarvoor we de hele wereld op slot hebben gezet. En in plaats van gillen dat we moeten vaccineren, kan je beter roepen: “Ga gezond leven, ga gezond leven, ga gezond leven!” En het water staat ons zeker aan de lippen. Niet vanwege een virus, maar omdat de maatregelen zo ontzettend veel kapot maken. Is het niet Diederik Gommers - toevallig zat hij ook bij Beau aan tafel - die nu met hangende pootjes moet toegeven dat de nadruk teveel ligt op het binnen blijven en thuis zitten? Nu geeft hij toe dat dit een verkeerde keuze is geweest en dat je juist naar buiten moet en dat sporten gestimuleerd had moeten worden. Tjonge jonge jonge. Dit roepen Maurice de Hond, Wybren van Haga en het artsencollectief al een jaar. Ook hoogleraar Michaela Schippers heeft dit vele malen geopperd, maar de oren van onze overheid zaten potdicht. Wanneer je Hugo de Jonge hierop aansprak kon hij alleen maar steeds hetzelfde zinnetje herhalen: “Vaccineren is de enige oplossing.” Tja, wanneer alle Carloos en Fritsen van Nederland dit iedere keer weer opnieuw horen, gaan ze vanzelf wel geloven dat dit de enige uitweg is. Ze horen geen alternatief in de mainstream media. En wanneer men deze wel opwerpt, wordt dat meteen met de grond gelijk gemaakt of je wordt uitgemaakt voor wappie. Het geweten van Diederik moet hoogstwaarschijnlijk gesust worden. Gelukkig kan hij de leugen niet meer volhouden en spreekt zich uit. Beter laat dan nooit, zeggen we maar.

Derk Sauer, ook hij was te gast, vertelde iets zeer interessants over Rusland. “Alles is in Rusland gewoon open en het gewone leven gaat door. Opvallend is dat daar in verhouding niet meer sterfgevallen zijn dan hier in Nederland..” Wauw. Dat klinkt voor mij als muziek in mijn oren. Zonder maatregelen gaat het leven gewoon vrolijk verder in Rusland. Hoe geweldig is dat. Als ik Beau zou zijn of een gast daar aan tafel, zou ik Derk het hemd van het lijf vragen over dit onderwerp. Hier kunnen wij veel van leren. Niemand. Geen sterveling die op dit goede nieuws inging. Hoe dan? Weer een gemiste kans. En als je dan denkt dat dit vanwege het Spoetnik vaccin is, heb je het mis. In Rusland doen ze iets wat veel interessanter is dan blindelings alle mensen een injectie in hun bovenarm pressen. Daar nemen de burgers dagelijks een antistoffentest. Een simpel bloedprikje in je vinger, waarbij het bloed kan aantonen hoe het gesteld is met je weerstand en eventuele antistoffen in je lichaam. Precies omgekeerd zoals wij het doen. Zolang de test laat zien dat ze gezond zijn, laten ze zich nog niet vaccineren. Dezelfde testen heb ik voorbij zien komen in de laatste video ‘Meten met geweten’ van ‘Een oorlog reeds verloren’ met Sven Hulleman en dokter Hans Beekmans. Een aanrader om te kijken. En te ondernemen.

Emigreren

We kunnen met z’n allen natuurlijk ook gewoon ons gezonde verstand blijven gebruiken. Een beetje logisch nadenken kan nooit kwaad. En een voorbeeld nemen aan Urk. Daar is de Sionskerk gewoon weer open voor alle leden, omdat ze tegemoet willen komen aan de nood van de mens en hun geestelijk welzijn. Er moet er altijd eentje de eerste zijn om op te staan en ‘nee!’ te roepen. Mochten zij toch de enigen blijven die zo dapper zijn, kunnen we altijd nog met z’n allen naar Urk emigreren. Een grote wolkenkrabber bouwen waar genoeg plek wordt gecreëerd om te wonen. En natuurlijk geven we deze toren de meest toepasselijke naam; De Urk van Noach.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Geachte bezoeker,

Het maken van video's, podcast's en het onderhouden van deze website kost tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

€5

€10

€25

€50

€100

Vrijheid betekent verantwoordelijkheid.
Daarom zijn de meeste mensen er bang voor.

~ George Bernard Shaw