Carool vindt dat ze een zeer irritante eigenschap heeft, waar ze maar niet vanaf komt. Ze vraagt zich al haar hele leven af waarom dingen zijn zoals ze zijn. Zelfs bij de meest pietluttige dingen of regels wil ze bewijs in handen hebben dat het evident is.

Hoogstwaarschijnlijk denk ik teveel na over nutteloze dingetjes. Iedere keer weer komt de vraag ‘waarom’ in mijn hoofd oppoppen. Dat is altijd al zo geweest. Op school ook. Iets moet voor mij te begrijpen zijn, voordat ik iets kan accepteren of onthouden. Toen ik nog voor de KLM werkzaam was als stewardess, kreeg ik ieder jaar een flight safety examen. Dan moest ik alle vliegveiligheid uit een rood , dik boek leren. Allemaal technisch Engels wat je gewoon in je hoofd moest stampen. Ik maakte dat leren altijd extra moeilijk voor mezelf. Wanneer er dan stond geschreven: ‘Install the flapper valve restraint springs..’ kon ik dit niet klakkeloos uit mijn hoofd leren. Ik moest dan eerst van mezelf uitzoeken waarom dit zo’n ingewikkelde naam had gekregen. Anders bleef het niet bij mij hangen. Er moet een soort van logica zijn.

Neem nu een doosje zachte lenzen van de Etos. Op de verpakking staat dat er 15 stuks inzitten. Van zoiets begint mijn hoofd meteen te tollen. 15? Waarom niet 14? Ik heb twee ogen, dus 14:2 staat voor 7 dagen kijkplezier. Maar waarom zitten er dan 15 in? Ik vind dat niet logisch. Tja, dit is nog maar een simpele vraag over mijn doosje met contactlenzen.

Wanneer ik in het Haarlems Dagblad lees dat ze een snoeiharde lockdown willen, waar mensen ook echt niet buiten mogen komen, draaien mijn gedachten op volle toeren. Waar is de logica? De meeste besmettingen vinden binnenshuis plaats en er is bewezen dat een lockdown niet werkt.

Nog zoiets. Het immuunsysteem versterkt wanneer deze in aanraking komt met bacteriën en toch blijven we alles ontsmetten en onze handen stuk wassen. Ook buitenlucht versterkt het immuunsysteem, samen met dat zonnetje dat ons vitamine D geeft. Maatregel? Blijf zoveel mogelijk binnen.

De PCR-test is geen betrouwbare methode om het C-virus op te sporen. En toch moeten we zoveel mogelijk testen. Ook als je geen klachten hebt.

Minister de Jonge heeft meerdere malen gezegd dat mondkapjes dragen een vorm van schijnveiligheid is, maar toch komt er een mondkapjesplicht.

Wanneer er een gevaarlijke pandemie is waar je gezondheid op het spel staat, is er niks belangrijker dan zo snel mogelijk aan je weerstand en gezondheid te werken. En toch moeten de sportscholen dicht en fastfoodketens en drankwinkels blijven open.

Ben ik dan gek of is er echt geen logica te vinden? Zolang er geen vanzelfsprekendheid voor mij is, kan ik bepaalde maatregelen niet klakkeloos aanvaarden en opvolgen. Daar is meer overredingskracht voor nodig. Zolang ik niet de link met dat ene virus kan leggen, heeft een overheidsbesluit voor mij geen nut. En blijf ik stellig overtuigd dat er iets anders aan de hand is.

Zoals Johan Cruijff heel wijs zei: "Je ziet het pas als je het doorhebt."
Logisch.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Geachte bezoeker,

Het maken van video's, podcast's en het onderhouden van deze website kost tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

€5

€10

€25

€50

€100

De geboorte van een recht
betekent bijna altijd de dood van een vrijheid.

~ Sully Prudhomme