Einstein zei het zo mooi: "Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg." Oftewel: wie steeds hetzelfde doet, hoeft geen andere resultaten te verwachten. En eigenlijk geldt dit voor zowel de beleidsmakers als voor alle mensen die hier tegen strijden. Volgens mij draaien we al 16 maanden in hetzelfde cirkeltje. We zitten vast in een patroon. Ik idem dito. Misschien de hoogste tijd om eens nader te bekijken waar we de mist in gaan.

Hoe we onderling over de situatie denken is totaal anders. De overheid en de verzetsbeweging. Maar hoe we erop reageren is nagenoeg hetzelfde. En dat is fascinerend. We draaien rondjes en rondjes. En uiteindelijk komen we steeds op hetzelfde punt uit. Neem de overheid, het RIVM, het OMT en de WEF. De fout begon bij hun aanname dat COVID-19 even gevaarlijk is als Ebola. Inmiddels weten we dat dit niet klopt. Sterker nog. Een stevige griepepidemie is zelfs gevaarlijker dan corona. Maar goed. Ondanks deze wetenschap, blijven al die instanties zich vastbijten in die verkeerde aannames. Datzelfde geldt voor hun vertrouwen in de onbetrouwbare PCR-tests. Deze bieden nietszeggende resultaten en zijn dus net zo effectief als de niet-werkende mondkapjes. Lockdowns, quarantaine en afstand bewaren. Alles wat we gedaan hebben om het virus te bestrijden schijnt niet te werken. In Zweden deden ze nauwelijks aan maatregelen en lieten ze de burgers zelf hun gezonde verstand gebruiken. Vergelijk ons land maar eens met Zweden; hetzelfde resultaat.

Verrassing!

Je zou denken dat alle bobo’s hun koppen bij elkaar zouden steken om een andere koers te kiezen. Maar helaas. Stoïcijns als een stel dove en blinde honden vervolgen ze gewoon dezelfde koers. Tegen beter weten in. Maar zij zijn niet de enigen. Dit geldt ook voor alle strijders die week in, week uit koffie gaan drinken op het Museumplein of op het Malieveld. Ik ben niet iemand die graag tussen de massa manoeuvreert. Zelf klim ik liever in mijn pen. Toch heb ik heel veel bewondering voor deze strijders, al vraag ik mij af of het effect heeft. Ik kan mijn frustratie kwijt in mijn columns en zij doen dit door middel van demonstraties. Toch zie ik geen verandering ontstaan. En zeg nu zelf. De demonstraties worden van te voren al aangekondigd. Dus wanneer ik weet wanneer er gedemonstreerd gaat worden, dan weten de burgemeesters en de politie dit ook. En dat gedeelte begrijp ik niet.

Dat je je stem wilt laten horen, begrijp ik als geen ander. Maar waarom aangekondigd? Als je een bank gaat overvallen, bel je toch ook niet van te voren de politie? Bij een surpriseparty laat je de jarige in het ongewisse. Om het geheim van Sinterklaas niet te verklappen, speel je het spelletje mee. Iemand ten huwelijk vragen, is voor de toekomstige bruid altijd onverwacht. Dus als je gehoord wilt worden en de volle aandacht wilt tijdens een demonstratie, dan ga je dit niet groots aankondigen.

Genoeg

Mijn grote voorbeeld is nog steeds de Berlijnse muur. Er was geen internet. Geen social media. En er waren geen mobiele telefoons. Ondanks dat stonden daar opeens duizenden mensen aan die muur te trekken. Iets wat onmogelijk leek, gebeurde daar. De muur ging om. Zonder publieke aankondiging en zonder dat er alvast stille politie, waterkanonnen of bussen met ME’ers klaarstonden. Daar deden ze iets wat wij met z’n allen niet doen. Na jaren van onderdrukking besloten ze dat het genoeg was geweest en ze namen het heft zelf in handen. Doorzettingsvermogen en daadkracht. Zij toonden de ballen die we nu blijkbaar missen. Wat zij deden kunnen wij ook. Zoals Jim Rohn heel wijs zei: "Als je iets echt wilt, vind je een manier. Zo niet, dan vind je een excuus."


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

Een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

~ Hendrik Mattheus van Randwijk, 1906-1966