“Met de aanslag op Peter.R. de Vries is er ook een aanslag gepleegd op onze rechtsstaat”, sprak onze koning vanuit Berlijn. Huh? Dat is eigenaardig. Bovenal, iedere aanslag is er een teveel, maar waarom valt deze aanslag opeens onze rechtsstaat aan? Welke rechtsstaat? Ik citeer: ‘Een rechtsstaat is een staat waarin vrijheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid voor de burger heel belangrijk zijn. Bovendien geniet de burger bescherming van zijn rechten en vrijheden, tegen medeburgers én tegen de overheid.’ En als ik de duidelijke omschrijving van het woord ‘rechtsstaat’ goed begrijp, wordt deze al zeker 16 maanden ondermijnt.

Onze grondrechten worden al meer dan een jaar aan de kant geschoven, alsof het een beetje afval is waar men vanaf wil. En als kers op de taart is dinsdag ook nog eens besloten dat Corona een A-status heeft gekregen. Oftewel, COID-19 staat nu op de lijst van meest dreigende en gevaarlijke ziekte ‘ever’. Met alle gevolgen van dien. Terwijl het gesprek van de dag en avond over deze status zou moeten gaan - de echte aanslag op onze rechtsstaat - ging alle media-aandacht naar een misdaadjournalist die is neergeschoten.

Even terug naar de A-status. Voor de ‘niet-weters’ onder ons, een kleine uitleg. Wanneer er een ziekte op deze lijst komt te staan, mag je ervan uitgaan dat deze echt levensgevaarlijk is. Zoals Ebola. Wanneer je besmet wordt met dit virus, heb je 50% kans om te overlijden. Laat dat eens tot je doordringen. Dat is echt heel serieus en daar wil je ver van uit de buurt blijven. Sinds dinsdag staat dus ook COVID-19 op deze lijst. Maar wanneer je goed naar de getalletjes kijkt, is dat toch de meest vreemde beslissing ooit. Als je besmet raakt met dit virus, is de gemiddelde kans om hieraan te overlijden 0,15%. Sterker nog. Wanneer je onder de 20 jaar bent, heb je 0,00001 procent kans. En met mijn leeftijd is het gevaar 0,0035%. Begrijp je mijn verbazing?

Hugo is dan wel zo eerlijk geweest om bij voorbaat te zeggen dat hij het virus per sé op de A-lijst wilde hebben, zodat hij zonder gedoe alle extreme maatregelen legaal voor altijd mag blijven doorvoeren. Of het nu gaat om verplichte quarantaine, mondkapjesplicht en het verplicht stellen van testen. Met de A-status heeft hij de vrijbrief om met de burger te doen en te laten wat hij wil. Ook al is de ziekte niet levensbedreigend, de plicht op vaccinatie en je overal moeten verantwoorden met een QR-code is vanaf nu alleen nog maar een formaliteit. Bij deze ben je officieel de marionet aan de touwtjes van onze overheid. Terwijl artsen zeggen dat het virus niet A-status-waardig is, hebben hersenloze mensen in de Tweede Slaapkamer gestemd van wel. Dus het zijn niet de artsen die bepalen wat gezondheid inhoudt, maar de puppets van politieke partijen. De slager bepaalt wat het beste brood is, terwijl de bakker het vlees komt snijden. Tja.

In 2016 gaf Peter R. de Vries een geweldige speech bij ‘De kleurrijke Top 100’. Tijdens het benoemen van mooie quotes, liet hij aan het publiek zien dat hij deze teksten op zijn lichaam had getatoeëerd. Eentje op zijn rechter onderbeen en de ander op zijn rechter bovenarm. Zijn boodschap is duidelijk. “Als mens zijn we aan niemand ondergeschikt. Niemand kan ons overheersen. Want je bent nooit, maar dan ook nooit iemands slaaf.” Ook zei hij in dezelfde speech: “Ik zal nooit, maar dan ook nooit mijn mond houden. Wegkijken en niets doen, is geen optie. Spreek!” En dit zijn, zacht uitgedrukt, zeer wijze woorden. Laat je nooit, maar dan ook nooit, monddood maken.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

De geboorte van een recht
betekent bijna altijd de dood van een vrijheid.

~ Sully Prudhomme