De overheid is er zo goed in: jou, als individu, je heel schuldig laten voelen. Het is de nieuwe hype sinds 2020. Blame it on the People. Want ja, ja... Als opa en oma dood gaan, dan is het jouw schuld. Datzelfde geldt voor het uit de pan rijzen van zogenaamde besmettingen en landen die van geel naar oranje en zelfs naar rood schieten. Jij hebt het gedaan. Jij egoïst. Zonder dat ze de echte feiten onder de loep nemen en hun eigen aandeel hierin erkennen.

Door de jaren heen is gebleken dat onze overheid alles mag doen wat God verboden heeft. Op een gedeelde eerste plek staan toch wel het liegen tegen de bevolking en het uitroeien van hele bevolkingsgroepen. En allemaal onder de noemer: ‘Wij weten wat goed voor jullie is.’ Natuurlijk wordt er zoveel mogelijk in de doofpot gestopt. Maar zoals we allemaal wel weten: Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. En zodra er afschuwelijke gebeurtenissen uit die doofpot komen, en ze echt niet anders kunnen dan bekennen, hebben ze een ander foefje. Dan zeggen ze gewoon 'sorry', vinden ze dat daar de kous mee af is en gaan ze vervolgens gewoon vrolijk door met dezelfde fouten maken. En zolang wij dat blijven accepteren, zal dit nooit stoppen.

Sorry. Sorry dat we eeuwenlang mensen met een andere huidskleur vernederd, gemarteld, buitengesloten, gediscrimineerd, geslagen, gepijnigd, uitgescholden en vermoord hebben. Sorry voor de slavernij. Oh. En alle mensen met een witte huidskleur moeten ook nog even sorry zeggen. Allemaal. Want het is jullie schuld. Op deze manier gummen ze gewoon even de geschiedenis weg en breien ze alles weer recht.

Sorry, zegt Nederland in 2011 tegen de inwoners van het dorpje Rawagede in Indonesië. In de tweede wereldoorlog vermoordden onze Nederlandse militairen daar 431 mannen en jongens. Dus zeggen ze 'sorry' en gaan ze gewoon weer vrolijk verder met hun leven. Sorry, dat we in de Tweede Wereldoorlog niet alleen die 431 mensen vermoordden, maar ook al die Joden hebben buitengesloten, gediscrimineerd en afgevoerd naar kampen waar ze vergast werden. Sorry. Ieder jaar op 4 mei zeggen we met z’n allen nog eens extra 'sorry' en dat maakt alles weer goed.

Je excuses aanbieden, is natuurlijk nooit slecht. Tenzij het niet gemeend is en de geschiedenis zich blijft herhalen. Zoals nu. Wat heb je aan ‘sorry’, wanneer men in 2021 gewoon weer op dezelfde manier verder gaat? Er wordt wederom verdeeldheid, angst en haat gezaaid en de mensen die bewust ervoor kiezen om niet mee te doen aan het genocide-experiment worden buitengesloten. En de mensen die je via social media proberen te waarschuwen voor de experimentele prik worden geblokkeerd. De vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. En weer worden dezelfde fouten gemaakt en laten we het allemaal gewoon weer toe.

Moeten we dan gaan wachten en toekijken hoe de mensheid kapot wordt gemaakt? Afwachten tot het doek voor de daders in dit verhaal zal vallen en ze opgepakt gaan worden? Voor het tribunaal gesleept worden? En dan? Gaan ze dan weer massaal 'sorry' zeggen? De overheid, de WHO, het RIVM en de burgers die hieraan meedoen? Sorry, maar ik doe daar niet aan mee. Het tij kan alleen keren wanneer je de geschiedenis zich niet laat herhalen. Want hoe je het ook wendt of keert; met ‘sorry’ krijg je de geprikte mensen niet opeens weer gezond en je koopt er ook je vrijheid niet mee terug. Daarentegen zijn de woorden ‘stop’ en ‘nee’ veel effectiever. Gebruik ze, zou ik zeggen.

 


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

Vrijheid betekent verantwoordelijkheid.
Daarom zijn de meeste mensen er bang voor.

~ George Bernard Shaw