Zo nu en dan begrijp ik het echt niet meer. Of wil ik het niet begrijpen. Het meest vreemde aan mijn manier van leven in de huidige maatschappij, is dat ik niet in hokjes-denken geloof. Nooit gedaan. Nooit gekund. Waarschijnlijk mis ik dat gen en ik denk dat ik daar maar heel blij om moet zijn.

Je moet continu ergens iets van vinden. Het is links of rechts. Wit of zwart. Iets anders lijkt er niet meer te bestaan. Een middenweg is er niet. Neutraal denken lijkt immers verboden. Heel eerlijk? Het interesseert mij geen ene moer of je huidskleur zwart, wit, geel of groen is. Who cares? Ook niet of je op mannen, vrouwen of beiden valt. Of je juist heel mannelijk, vrouwelijk of geen van beiden bent. Met welk geslacht je geboren bent, zal mij een worst wezen. Misschien ben je wel met beide geslachten ter wereld gekomen of met tien piemels. Laat het hangen, let it be, en doe je ding. Maar verwacht niet van mij dat ìk er iets mee doe of van moet vinden.

Lives Matter

Waarom moet je op social media aan de hele wereld bewijzen dat je achter ‘Black Lives Matter’ staat? Natuurlijk doet het leven van zwarte mensen er toe. Maar ook die van bruine, witte, gele en oranje. Waarom word ik door jou en de media gedwongen om het verschil te benadrukken tussen iemand met een andere huidskleur dan ik? Moet ik mij nu verontschuldigen dat ik geen kleurverschil zie? Ook boeit het mij niet welk geloof je aanhangt. Dus nee, daar heb ik geen oordeel over. En moet ik echt een passe partout om mijn profielfoto op Instagram en Facebook zetten met de kleuren van de regenboog, om te bewijzen dat ik geen homo-hater ben? Tjezus, flikker toch een end op. Begrijpen jullie dan echt niet dat, wanneer je het steeds over de verschillen blijft hebben en hier de nadruk op legt, je de apartheid zélf in stand houdt?

Dus als ik het woord negerzoenen gebruik en ik van het Sinterklaasfeest houd, ben ik een racist. Maar zodra ik in mijn winkelwagentje blanke vla en eieren met de naam ‘Echte Witjes’ leg, ben ik een kleur-ontkenner. Wanneer ik zeg dat ik het belachelijk vind dat je straks niet meer "Geachte mevrouw, meneer" boven een brief mag schrijven, beledig ik de genderneutrale mensen onder ons. Zodra je vraagtekens zet bij het huidige prikbeleid, ben je meteen een wappie, een rechts-extremist , virus-ontkenner en een gevaar voor de samenleving. En in geval van het niet willen dragen van een regenboog shirt, ben ik een homo-ontkenner? Oh mijn God. Worden jullie niet heel erg moe van jezelf? Steeds maar via social media laten weten waar je allemaal voor en achter staat? Voor wie doe je dat eigenlijk? Om aan de buitenwereld te laten zien hoe geweldig je bent? Nooit gehoord van leven en laten leven?

Deal with it!

We kunnen in een wereld met zoveel inwoners nooit allemaal dezelfde kant opkijken. Ik weet wel dat overheden dit graag zouden willen. Alle poppetjes gelijkgestemd en allemaal dezelfde mening, zonder gemopper of tegensputteren. Maar zo werkt het niet. Duizend mensen, duizend meningen. En wat is daar mis mee? Er zal altijd wel iemand gepest worden, omdat ie verkeerde schoenen aan heeft, een haarkleur heeft die opvalt, of een dialect dat niet in de smaak valt. Nou en? Het leven is niet altijd leuk en maakbaar. Deal with it! Daar word je weerbaar van. Ups en downs horen bij het leven. Net als alle verschillen. Maar maak er geen issue van. Één van mijn beste vriendinnen is lesbisch en getrouwd met een vrouw, een andere zeer dierbare vriendin is van Surinaamse afkomst en de liefste buren die ik ooit heb gehad zijn mijn huidige. En ze zijn van Marokkaanse komaf. Verdien ik nu een medaille en een lintje omdat ik ze niet wegzet als ‘anders’ of word ik nu verketterd omdat ik er geen ingewikkelde kwestie van maak en dit niet op social media deel?

Mensen, houd nou eens op met overal een probleem van te maken. Ga godverdomme gewoon leven, focus je op jezelf, wees lief voor elkaar en stop met alle verdeeldheid in stand te houden. Hoe je het ook wendt of keert, we zijn allemaal mensen. Niets meer en niets minder. Oftewel, zoals de Fransen het zo mooi zeggen; Liberté, égalité, fraternité. Punt.

 


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

Als iedereen applaudiseert, vraag je dan af wat je fout gedaan hebt.
Als ze je censureren, vraag je dan af wat je juist gedaan hebt.

~ Charles Caleb Colton