Wanneer je wat langer naar het systeem van ons land kijkt, gaat je iets opvallen. Een gegeven wat je in eerste instantie heel normaal vindt, totdat je er een vergrootglas bovenop legt. Dan opeens valt je de eenzijdigheid op. In bijna alles. Onderwijs, defensie, media, politie en de zorg. Wanneer je dat ziet, kun je bijna niet anders dan de conclusie trekken dat we in een schijndemocratie leven.

Als je ervoor kiest om bij defensie te werken, word je voorgekauwd wie de vijand is en hoe deze te bevechten. Jij kiest niet je vijand, nee, zij bepalen wie de slechterik is. Een opleiding in de zorg is niet veel anders. Je leert de protocollen, bestudeert de verschillende ziektes en aandoeningen en er wordt je verteld wat de oplossing is. Meestal zijn dat medicijnen, een ingreep of een operatie. Maar wanneer je voor de alternatieve zorg kiest, word je al snel in een verdomhoekje geduwd en meestal worden de behandelingen dan niet vergoed door je zorgverzekeraar. Dat geldt natuurlijk ook voor de politie. En onderschat het onderwijs niet. Daar wordt letterlijk de basis gelegd om met z’n allen één kant op te kijken. Eerlijk gezegd heb ik er nooit aan getwijfeld of mijn juffen en meesters van vroeger eigenlijk wel de waarheid spraken. Waarom zou ik? Wat je op school leert is altijd het juiste. Toch? De aarde is rond, Amerika is geweldig, de Russen doen het verkeerd en in Irak wonen de meeste terroristen. En door de leerlingen naar het jeugdjournaal te laten kijken, wordt alles wat je op school leert nog eens bevestigd.

Met dit basisbeeld in mijn hoofd, ben ik op 21 jarige leeftijd gaan vliegen voor de KLM. Je kan het zo gek niet opnoemen of ik ben er geweest. Van Dubai , Abuja en New York tot Sydney en van Teheran tot Tel Aviv. Mijn passagiers kwamen uit alle windstreken van de wereld en zij hebben mij pas echt iets geleerd over culturen, de wereld en de verschillende mensen op deze planeet. En wat schetst mijn verbazing? Na 22 jaar de wereld te hebben rondgevlogen, trek ik toch echt andere conclusies. Niet dat mijn visie nu de waarheid is. Of de enige waarheid. Het is niet zwart wit zoals je op school wordt geleerd en vooral aangeleerd. Gelukkig maar. Persoonlijk vind ik de mensen uit Irak en Iran de meest liefdevolle wezens die ik ooit heb mogen ontmoeten. In Rusland doen ze het zo gek nog niet en Amerika vind ik alles behalve geweldig.

Nederland is geen communistisch land, maar er wordt wel van je verwacht dat je met z’n allen maar één kant op kijkt. Ja, natuurlijk mag je een eigen mening hebben, zolang je deze maar niet deelt met andere mensen. Het zou er bovendien niet toe moeten doen bij wie jij je prettig voelt, welk land het beste is om in te wonen en wat voor geloof iemand aanhangt. Zolang het je eigen vrije keuze is, zou het goed genoeg moeten zijn. En niet omdat men van je verwacht dat je dezelfde mening deelt als zij. Wanneer 98 mensen de kleur blauw mooi vinden en maar twee mensen van rood blij worden, betekent dat niet dat die 98 mensen gelijk hebben. Het ene is niet beter dan het andere. En dat wordt het laatste jaar net iets te vaak vergeten.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

Vrijheid betekent verantwoordelijkheid.
Daarom zijn de meeste mensen er bang voor.

~ George Bernard Shaw