Waar ik regelmatig een olifant in een porseleinkast ben, is Willem Engel regelmatig honderd mammoeten tegelijk. Zo ook afgelopen zaterdagavond op Twitter. Terwijl Christian Eriksen aan het vechten was voor zijn leven en gereanimeerd werd op het voetbalveld, twittert Engel dat er een voetbalspeler dood is neergevallen en dat het klaar moet zijn met dat experiment wat men 'vaccin' noemt.

Ook al begrijp ik heel goed waar zijn frustratie vandaan komt; dit is niet de manier om je boodschap te verkondigen. Mensen die het geheel van de puzzel niet zien, ga je hier niet opeens mee overtuigen en degenen die het wel zien hoef je niet te overtuigen. Bovendien trekt Willem conclusies over de toestand van de voetballer, terwijl deze gelukkig niet klopte. Bovendien is het alles behalve respectvol naar familie en dierbaren van Christian.

Maar zoals bij ieder verhaal, zijn er minstens twee kanten. Ook al keur ik de tweet en de manier waarop het gezegd wordt af, ik begrijp helaas wel heel goed waar de pijn vandaan komt. Pure frustratie. Noem het de druppel die de emmer doet overlopen. Of, beter gezegd, het gaat hier niet om de olifant in de porseleinkast, maar in de woonkamer. Er is een onderwerp waarover je niet mag praten. Niet online en ook niet bij de mensen die steevast hebben besloten zich te laten prikken om hun vrijheid terug te kopen. Het is namelijk ook heel erg frustrerend. Er zijn inmiddels al zo veel mensen - jong en oud - gestorven aan de gevolgen van die prik. Ook de bijwerkingen zijn massaal en schrikbarend. Je kan het gewoon googelen. Via CDC Vaccins en via EMA. Maar je ziet deze berichten niet op het achtuurjournaal. Ook niet bij Umberto of Op1. Je leest het niet in de kranten en ook niet op Teletekst. Waarom niet? Wanneer je de daadwerkelijke cijfers tot je laat doordringen, wil je die prik niet meer. En dat is nu net wat ze willen voorkomen.

Wanneer je echt gaat beseffen wat voor wereldwijde genocide er aan de gang is, wil je voorkomen dat je dierbaren voor deze gifspuit kiezen. Willem Engel gaat nog een paar stappen verder. Hij wil voorkomen dat de hele wereld voor de illusie van de heilige graal letterlijk en figuurlijk door de knieën gaat. Hij heeft de cijfers nog beter op een rijtje dan ik. Stel je voor dat je allemaal huizen in brand ziet staan. En tegelijkertijd zie je dat er mensen zijn die dat niet zien en gewoon met een grote glimlach zo’n huis willen binnenstappen. Dan wil je de mensen waarschuwen, toch? Willem Engel doet dit al maanden en krijgt steeds de deur in zijn gezicht. Hij schreeuwt moord en brand, maar iedereen stapt gewoon de huizen binnen die in de fik staan. Het is alsof je hulp roept in een verlaten woestijn. En dat frustreert. Ik denk dat er bij Willem afgelopen zaterdag iets knapte. Hij is zo klaar met alle bullshit, dat hij de meest onnozele tweet ooit twitterde. Op het randje van waanzin, maar ook dat vind ik niet vreemd. Want, voor iedereen die het ziet en weet, is het frustrerend. Engel is zijn achternaam, maar ook hij is maar gewoon een mens met een grens.

Ondertussen zie ook ik selfies van dierbaren voorbij komen met leuzen over hoe trots ze zijn dat ze de prik nu eindelijk hebben. Het wordt verheerlijkt alsof ze in een paradijs terecht zijn gekomen. Het nieuwe evangelie. Het trieste aan het verhaal is dat ze echt overtuigd zijn dat ze iets goeds doen en er een beloning voor terugkrijgen. De vrijheid. Maar alle Adams en Evas die heel trots hun appeltje verorberen, zullen nog van een heel koude kermis thuiskomen. Wordt het misschien toch niet eens tijd om die olifant bespreekbaar te maken? En wat zou het fijn zijn wanneer ook de media een duit in het zakje zouden doen en eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen. Want het is niet voorbij. Nog lang niet. Sterker nog. It's only just begun...


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

De geboorte van een recht
betekent bijna altijd de dood van een vrijheid.

~ Sully Prudhomme