Het is oneerlijk wat er gebeurt. Wanneer alle bacteriën en virussen over de hele wereld spreektijd zouden krijgen, hadden Jaap en zijn kornuiten er flink van langs gekregen.

Als jouw ouders het een beetje goed hebben gedaan, heb je net als ik weleens een paar hapjes zand uit de zandbak verorberd, een lik van een hond in je gezicht gekregen en zonder eerst je handen te wassen een boterham opgegeten. Weerstand opbouwen, noemen ze dat ook wel eens in de volksmond. Terwijl er allerlei groeperingen in de wereld opstaan omdat ze het ergens niet mee eens zijn, worden er twee grote groepen vergeten. Van BLM-protesten tot Free Palestina zie je voorbijkomen en social media staan er vol mee. Maar wie komt er op voor de hardwerkende bacteriën en virussen? Zonder hen stond je hier nu niet eens. Alleen al in je darmen leven zo’n 100 biljoen bacteriën. Hardwerkende doerakken en stuk voor stuk zeer nuttig en waardevol.

Je hoeft geen arts te zijn om te beseffen wat ‘afstand houden’ en ‘quarantaine’ ècht met jou en je immuunsysteem doet. Gewoon een beetje logisch nadenken. Wanneer je, zoals vóór maart 2020, het leven gewoon op z’n beloop laat gaan, krijg je gedoseerd te maken met bacteriën en virussen uit je omgeving. Jouw afweersysteem is als een onzichtbare scanner; deze herkent ze en laat ze beetje bij beetje en met mate toe in je lichaam. Van het ene word je verkouden, bij de ander krijg je een griepgevoel en van sommige virussen die je oploopt, merk je helemaal niets.

Laagje voor laagje wordt jouw immuunsysteem krachtiger en sterker. Maar stel je nu eens voor wanneer je lichaam al meer dan een jaar virussen probeert te vermijden. En bacteriën. Wat doet het met je gestel wanneer je honderden keren per dag je handen wast? Waar blijven dan de micro-organismen om jouw lichaam sterker te maken? Wanneer je je lichaam en je omgeving iedere dag zo steriel maakt, alsof het lijkt dat je er een operatie kan uitvoeren, heb je het niet helemaal goed begrepen. Dan wordt je immuunsysteem lui. Waarom zouden ze een extra stapje lopen als er niks is om voor te vechten? Met als gevolg dat je natuurlijke respons afneemt. Wanneer je daarnaast ook nog eens bijna niet buiten komt ("Blijf thuis! Blijf binnen!") , de sportscholen gesloten blijven, alleen de Gall&Gall en de MC Donalds open zijn en je niet meer geconfronteerd wordt met andere mensen, gaat jouw natuur-meganisme gewoon met pensioen. "Dikke doei!", denkt je lichaam dan, "mij heb je niet meer nodig..." Alle stress om een gevaarlijk en levensbedreigend virus, de afkapping van het sociale leven en het hersenspoelen wat de media doen, is ook geen vitaminebom voor je lijf en gestel. Integendeel zelfs.

Wat denk je dat er gebeurt wanneer jij opeens weer onder de mensen komt? Van volledige afstand en isolatie, naar mee springen bij een festival of op een drukke zaterdag shoppen in de P.C. Hooftstraat? Vergelijk het met iemand die al maanden op water en rijst leeft. Opeens wordt daar een 5-gangenmenu voor deze persoon neergezet en genuttigd. Hoe denk je dat het lichaam en de maag hierop zullen reageren? Precies. Niet goed. Die gaan tegensputteren, overgeven en behoorlijke maagkrampen veroorzaken. Hetzelfde gebeurt met jouw overdreven steriele en afgezonderde lichaam, wanneer je deze uit het niets weer blootstelt aan de normale bacteriën en virussen die bij een gezond leven horen.

Kortom; zonder bacteriën en virussen kunnen wij als mens niet gezond functioneren. Nu worden ze weggewassen en opgesloten. Opeens zijn zij de boosdoeners en mogen ze niet meer bestaan. Zelf zijn ze niet in staat om te demonstreren, dus zullen wij het voor ze moeten doen. Dus in plaats van ‘Free the People’ te gillen bij de eerstvolgende demonstratie, is het misschien nuttiger om iets te roepen als: ‘Free the Bacterie!’ of ‘Let go of the Virus!’ Namens alle ziektekiemen, microscopisch plantaardige eencellige organismen en nog onbekende virussen dank ik u hartelijk.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

Een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

~ Hendrik Mattheus van Randwijk, 1906-1966