Het hele circus rondom die prik doet mij denken aan de tijd dat roken nog gepromoot werd. Voor de mensen die vele jaren na mijn geboortejaar geboren zijn klinkt dit waarschijnlijk zeer ongeloofwaardig in de oren. Sigaretten gepromoot? Serieus? Hoe dan? Het was zelfs meer dan dat. Een tsunami van sigarettencommercials werd over de mensheid uitgestrooid. Als je naar de bioscoop ging, was het een must om eerst alle reclamefilmpjes over sigaretten te bekijken, voordat de film begon.

Zo werd je door Marlboro meegenomen in een sportvliegtuigje, waar de vrouw die naast de piloot zat heel sexy een sigaret opstak. En wat dacht je van die gespierde cowboys te paard. Grote lasso’s, leren hoeden en natuurlijk een sigaret in hun mond. Caballero pakte het iets tropischer aan. Mexicaanse muziek, sombrero’s en verleidelijke stranden. Samson Shag gebruikte een krachtige leeuw in hun logo en de Dunhill sigaretten namen je mee richting de grote steden van de wereld zoals New York en Rio. Kortom, sigaretten waren cool. En roken werd gebombardeerd als een primaire levensbehoefte. Bizar toch? Ook in die tijd konden mensen toch nadenken? Ik bedoel, zodra je iets in je mond doet en daarna laat branden en je inhaleert de rook die daarbij vrijkomt, kun je je toch indenken dat dit ongezond is? Of het nu een sigaret is of iets anders waarvan je rook in je lichaam krijgt, dan gaan er toch instinctief alarmbellen rinkelen? Ooit rookte het gros van de wereld en dacht men ook nog eens dat dit normaal was. Hoe dan? En houd mij ten goede; als je weet hoe slecht het voor je is en je blijft ze iedere dag opsteken uit vrije wil, is dat je goed recht.

Is dit wel verstandig?

In de jaren ‘60 tot ‘90 hoorde je er gewoon niet bij wanneer je ‘nee’ zei tegen dit kankerverwekkende staafje met nicotine. Sterker nog; bij verjaardagen stonden er glazen vol met sigaretten op tafel, naast de borrelnootjes en de chips. En roken deed je overal. Tijdens het eten, binnen in je huiskamer, op de slaapkamer en in de auto. Gewoon waar de kinderen bij waren. En niemand die zijn vinger op stak en zei: “Hey, is dit nu wel zo verstandig wat we aan het doen zijn? Heeft dit geen gevolgen voor onze gezondheid en die van onze dierbaren?” Niemand. Wat dat betreft is de mens niet echt veranderd. Oh ja. Ik stak vele malen mijn hand op, maar ik werd gezien als zeur en aansteller. Kotsmisselijk werd ik van die sigarettenrook. Het heeft ertoe geleid dat ik altijd plechtig heb beloofd dat er nooit iemand bij mij in huis mocht roken. “Nou, dan komt er nooit iemand bij jou op visite", kreeg ik dan als reactie. Maar dat interesseerde mij helemaal niets. Ik ben blij dat ik naar mijn onderbuikgevoel heb geluisterd. Nooit heeft er iemand in mijn huis gerookt en het zal ook nooit gebeuren.

We weten inmiddels allemaal hoe verslavend de sigarettenindustrie is. En wat voor een miljardenbusiness erin omgaat. Waar denk je dat Big Pharma zijn grote geld aan te danken heeft? Precies. Alle ziektes die het roken veroorzaakt heeft, brachten geld in het laatje van de medicijnmakers. Van dichtgeslibde aderen en herseninfarcten tot afkickverschijnselen en longkanker. Roken is al lang niet meer stoer, maar Big Pharma wil natuurlijk nog steeds veel geld verdienen. Geen zorgen. Daar hebben ze iets voor gevonden. Twee keer per jaar een ziekmakend prikje voor jou en je kinderen vanaf 12 jaar. Wil je niet roken? Geen probleem. We zullen er voor blijven zorgen dat mensen ongezond zijn. Aan gezonde mensen valt immers niets te verdienen. Met de slogan ‘je doet het voor een ander’ bedoelen ze eigenlijk ‘je doet het voor Big Pharma.’

Hugo te paard

En, in plaats van Hugo terloops in de kamer te laten vertellen wat de bedoeling is van die prikjes, moet hij ook maar eens met een te grote hoed, een lasso en een spuit in zijn handen op een paard worden gehesen. Misschien dat mensen dan de gelijkenis gaan zien. Of niet. En blijven ze geloven dat een injectie met chemische troep effectiever is voor je immuunsysteem dan een gezonde leefstijl. Ik zou zeggen; als je dat gelooft vind ik dat je ook niks anders verdient dan die spuit. En als je toch bezig bent; steek ook meteen een sigaret op. Daar maak je Big Pharma heel erg blij mee.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

Vrijheid betekent verantwoordelijkheid.
Daarom zijn de meeste mensen er bang voor.

~ George Bernard Shaw