Zeven dagen in de week een column schrijven is een aparte tak van sport. Iedere dag sta ik rond de klok van half 5 op, ga ik meteen met de honden naar buiten en dan begint het te borrelen. Waar het vandaan komt weet ik niet, maar hele lappen tekst komen voorbij in mijn hoofd. Soms ben ik de helft alweer vergeten voordat ik thuis ben en mijn eerste cappuccino op de keukentafel zet. Maar daar heb ik iets op gevonden!

Steekwoorden en korte zinnen opschrijven. Overal. Op van die memo’s. En dat helpt. Soms liggen het aanrecht en de keukentafel bedekt met allerlei notities. Zoals vanochtend. Terwijl ik brood smeerde voor mijn jongste zoon, las hij alle woorden en zinnen die hij tegenkwam hardop voor. “Wat is de Schijf van Vijf?”, zei hij plotseling en keek mij vragend aan. Hij is zeven jaar en zit in groep 4.

“Heeft de juf het daar nog nooit over gehad?” Dit verbaasde mij. Praten over gezonde voeding begint toch al bij groep 1? Jong geleerd is oud gedaan, zou ik zeggen. Mijn kleine man schudde zijn hoofd. Ik googelde naar de Schijf van Vijf en ik liet hem een plaatje zien. “Kijk", zei ik, “er zijn dus vijf vakken. En in ieder vak zit een groep met gezonde voeding. Als je iedere dag uit iedere groep iets eet, is dat gezond.” Hij knikte. “We hebben het wel eens gehad over wat wel en niet gezond is. Fruit is gezond en snoep niet. Dat weet ik allang, hoor.”

SIRE

Gelukkig maar. Blij dat hij dat weet. Dat is toch op z’n minst de basis. De laatste veertien maanden heb ik merendeels getwijfeld of de Schijf van Vijf nog wel van kracht is in ons land. Er is bar weinig aandacht besteed aan dit onderwerp. Of überhaupt aan gezond leven. Als je de wetenschap hebt dat het gros van wie op een IC ligt met covid overgewicht heeft, is het misschien een idee om hier wat SIRE-campagnes tegenaan te gooien. Leg gewoon uit waarom vis, fruit en groente goed zijn. Wat ze met je lichaam doen. En hoe ze je kunnen helpen om een lang en gezond leven te genieten. Sporten, bewegen. Zo was daar een paar jaar geleden de aandacht voor de balansdag. Dat je echt niet iedere dag super gezond hoeft te eten, maar dat de verhoudingen in balans moeten zijn.

Sterker nog, het is de omgekeerde wereld. Sportscholen zijn al maanden dicht, maar de fastfoodketens en de drankwinkels zijn gewoon open. Je moet vooral binnen blijven, terwijl de buitenlucht juist zo gezond is. Alle aandacht gaat naar het nemen van vaccins, terwijl de basis toch een gezonde voeding in combinatie met een gezonde levensstijl is. Nu moeten we onze gezonde bacteriën van onze handen wassen, terwijl deze juist zo hard nodig zijn voor een gezond afweersysteem. De mondkapjes zijn een must, terwijl inmiddels lang en breed duidelijk is dat ze alles behalve gezond zijn. De enige Schijf van Vijf die ik voorbij hoor en zie komen is die van de overheid en media.

Paniek-schijf

In schijf 1 zit het angst zaaien. Schijf 2 staat voor de censuur en het niet zelf mogen nadenken. Schijf 3 is de grootste en die staat voor vaccineren. Schijf 4 staat voor afstand houden en geen sociale activiteiten. En in schijf 5 zit het schuldgevoel wat wordt aangepraat. Een zeer ongezonde en eenzijdige schijf. Dat lijkt mij duidelijk. Misschien ben ik van de oude stempel, maar ik prefereer toch liever een gezonde levensstijl. En dat kan best heel modern zijn. Zo heeft het Voedingscentrum hun website in een nieuw jasje gestoken. De Schijf van Vijf, maar net iets lekkerder en hipper. Het is jouw leven. Jouw gezondheid. Jouw lijf waar je een heel leven mee mag doen. Het is dus ook jouw eigen verantwoordelijkheid hoe je hier mee omgaat. Negeer de paniek-schijf van de overheid en zet de televisie uit. Kies zelf voor een gezonde leefstijl, want onze overheid doet dit in ieder geval niet voor jou.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

Als iedereen applaudiseert, vraag je dan af wat je fout gedaan hebt.
Als ze je censureren, vraag je dan af wat je juist gedaan hebt.

~ Charles Caleb Colton