Dooddoeners. We kennen het woord allemaal, maar wat betekent het nou precies? Dit zegt Wikipedia erover:

Een dooddoener is een nietszeggend argument dat een gesprek van het onderwerp afbrengt, waardoor een verdere gedachtewisseling wordt afgesneden, het dood doet slaan. Een dooddoener kan bij een gesprek ook gebruikt worden om de gesprekspartner subtiel te waarschuwen dat deze lang genoeg aan het woord is geweest.

Het afgelopen jaar vliegen de dooddoeners mij om de oren. En waarschijnlijk ben ik niet de enige. Zodra je ook maar een beetje tegengeluid laat horen, wordt er al een blik clichés over je uitgestrooid. “Nou, je piept wel anders als jouw vader, moeder, opa, of oma op de IC terecht komt met covid.” BAM. En wat voor tegenargument kan je hier tegen inbrengen? Natuurlijk wil je niet dat er een dierbare van jou op de IC, of überhaupt in een ziekenhuis, terecht komt. Maar sinds wanneer ligt die verantwoordelijkheid bij een ander? Zolang jij als mens dingen onderneemt buiten jouw huis, is er een kans dat je een ander een ticket naar het ziekenhuis cadeau doet. Of dit nu per ongeluk of expres is. Zodra je in je auto of op de fiets stapt, kan er iets gebeuren met alle gevolgen van dien. Zelfs al loop je alleen maar met je hond buiten. De hondenriem zou maar verstrikt raken om de benen van een ander. Als de persoon valt en een heup breekt, is dat wel jouw schuld. Hoe deed je dat trouwens in de jaren daarvoor, toen de griep nog zeer actief was? In 2018 bijvoorbeeld waren de ziekenhuizen afgeladen met influenza-patiënten. Velen van hen zijn overleden. Waar was jij toen dit gaande was? Hoeveel dode mensen heb jij op je geweten, omdat je toch met je snottebel naar de bouwmarkt of die ene verjaardag ging? Nou? Sta je daar weleens bij stil?

In deze categorie dooddoeners valt ook het zinnetje ‘je doet het voor een ander.’ Een mens is een individu met alles wat daarbij komt kijken. Inclusief de vrijheid om zelf te bepalen hoe hij of zij het leven in willen delen. Dat wil niet zeggen dat je geen rekening moet houden met de mensheid, maar hoe kun je verantwoordelijk worden gehouden voor de gezondheid van een ander? Gezondheid houdt toch veel meer in dan wel of geen covid krijgen? Ik mag jou niet veroordelen op je ongezonde eetgedrag, op je overmatig alcohol gebruik en ook niet op je nicotine- of drugsverslaving. Maar omdat jij er wel voor kiest om je vol te proppen met taart en chips, niet te bewegen, als een kettingroker door het leven te gaan en iedere dag alcohol drinkt alsof je leven er vanaf hangt, maak je mij opeens verantwoordelijk voor jouw gezondheid? Doe eens even normaal. Wanneer jij sterft aan een virus, heeft dat te maken met de onderliggende oorzaken waarvan je meestal zelf de schuldige bent. En wanneer je iets mankeert waar je niets aan kunt doen (een ziekte, omdat je oud bent of een zwak gestel hebt) is het nog jouw eigen verantwoordelijkheid om niet in de buurt te komen van mensen die jou misschien ziek kunnen maken.

“Je wilt toch niet dat de IC’s overvol raken?”

Ik heb over dit onderwerp uitgebreid in een andere column geschreven, ‘De ongezonde zorg.’ Na veel onderzoek en het bekijken van de statistieken van de afgelopen 12 jaar, werd mij duidelijk dat er al heel lang een probleem is in de ziekenhuizen. Een welvarend land als Nederland moet zich rot schamen voor het armoedige zorgbeleid waar al meer dan tien jaar continu op bezuinigd wordt. Wanneer je bang bent dat de IC’s vollopen - en dat doen ze ieder jaar tijdens de griepepidemie - dan wordt het tijd dat je het kabinet aan het jasje trekt en zelf stappen onderneemt. Maar wijs niet met je vinger naar mij.

“Nog even volhouden. Het is maar een week, een maand, een half jaar. Nog even wachten. Eerst kijken of de besmettingen dalen. Oh nee. Er komt een variant aan. Eerst zien hoe dat verloopt. Ach, nu is het virus gemuteerd, dus wachten we weer een paar maanden. Laten we eerst iedereen injecteren met een experimenteel goedje. Dan wordt alles beter. Of toch niet? Ohw, nu zijn alle gevaccineerden zelf een tikkende en besmettelijke tijdbom. Kom, we gooien weer alles op slot.”

Echt. Geloven jullie het zelf nog? Over dooddoeners gesproken.

“Ach, het is maar een mondkapje. Al helpt het maar 0,00001 procent, gewoon doen. Wat maakt het nou uit? Baat het niet dan schaadt het niet.”

Maar klopt dit wel? Zo onschuldig zijn de mondkapjes niet. Van onschuldige bijwerkingen zoals een droge keel, benauwdheid, sneller ademen, minder zuurstof met hoofdpijn als gevolg en verstopte poriën tot flauwvallen, het inademen van kankerverwekkende nanodeeltjes en schimmelinfecties op de longen. Er staat inmiddels zelfs een waarschuwing op de website van het RIVM, zodat zij straks niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor alle zieke mensen die hieruit voortkomen. En zeg nu zelf. Sinds jij zo braaf dat mondkapje draagt. Ben je sindsdien niet meer verkouden geworden? Zoals Gommers zelf zei: "Covid is een verkoudheidsvirus." Even eerlijk. Ook geen keelpijn gehad? Grieperig gevoel? Ben je het afgelopen jaar helemaal niet meer verkouden geweest? Als dit niet het geval is, dan weet je voor 100% zeker dat een mondkapje dus niet werkt.

En dan nog de dooddoener der dooddoeners:

“Alleen het vaccin kan je redden.”

Even terug naar de feiten. We hebben het over een verkoudheidsvirus met een overlevingskans van meer dan 99%. Ja, je leest het goed; 99% van de mensen die covid krijgen overleeft het virus. Met of zonder maatregelen. En dat terwijl er iedere dag meer dan 12.000 mensen aan een veel erger virus komen te overlijden. Iedere dag. Dat zijn 84.000 mensen per week, 360.000 personen per jaar. Dood. De naam van dat virus is honger. Door de maatregelen is dit cijfer zelfs gestegen. En zolang we hier niets aan doen, zal dit getal alleen maar stijgen. Hoe kan het zijn dat je wel wakker ligt van een virus waar minder dan 1% van zal komen te overlijden door de gevolgen hiervan, maar niet van het feit dat er dagelijks mensen sterven aan het honger-virus wat notabene voorkomen kan worden. En door de hele wereld op slot te zetten, komen er iedere dag nog meer slachtoffers bij. Niet covid is het kwaad, maar de honger die veroorzaakt wordt door de maatregelen. En dan heb ik het niet alleen over de mensen die overlijden aan de honger. Zelfmoord en uitgestelde zorg heb ik hier nog niet eens genoemd. Dus houd op met je nietszeggende argumenten en je uitgebluste dooddoeners. Wanneer je echt iets voor een ander wilt betekenen denk je over deze woorden na en stop je mee te werken aan het vermoorden van de wereldbevolking. Honger is het virus. En jij kan het stoppen.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

Een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

~ Hendrik Mattheus van Randwijk, 1906-1966