Laten we het eens hebben over al die varianten, oftewel mutaties. Als beelddenker zie ik allerlei verschillende poppetjes voor mij in legerkleding. Iedere groep poppetjes staat voor een mutant en heeft zo z’n eigen kleur en uiterlijk.

Zo is daar de Braziliaanse variant en in mijn verbeelding zie ik dansende, in legerkleding gehesen poppetjes groots carnaval vieren. Om hen heen dragen ze veren, zie ik ontblote navels en ik hoor de sfeermakende muziek op de achtergrond. De Engelse variant is een stuk stijver. Ze drinken thee met melk en eten eieren met toast en worstjes. De Zuid-Afrikaanse varianten dragen rieten rokjes over hun kledij en hebben speren in hun handen. Zo heb je een beetje een idee hoe dat er in mijn hoofd uitziet. En dan is daar opeens de Indiase variant. Het schijnt de gevaarlijkste tot dusver te zijn. In mijn verbeelding spelen ze cricket, praten ze met een Indiaas Engels accent, eten ze Palak Paneer met veel curry en schudden ze continu hun hoofd.

India

Een jaar geleden schreef ik een blog over Corona in India op LinkedIn. Het is namelijk zeer opvallend dat in een zeer dichtbevolkt land als India bijna geen covid voorkomt. Wetenschappers opperde dat dit waarschijnlijk met hun hygiëne te maken zou hebben. Waar wij onze gezonde bacteriën continu moeten wegwassen en al het goede op onze huid moeten doden met desinfecterende gel, bouwen ze in India juist immuniteit op door dit niet te doen. Kijk maar eens naar de mensen die in sloppenwijken wonen. Daar nemen ze het niet zo nauw met een bacterie meer of minder.

In september 2020 waren er opeens wel heel veel mensen met Corona. En ook weer niet. Van helemaal niet testen naar iedereen testen. Niet vreemd dat er dan een explosie aan positieve testen geconstateerd wordt. Wanneer je 2020 vergelijkt met de voorgaande jaren, zijn er in verhouding juist minder mensen overleden. En ook nu is er een explosie aan positief geteste mensen. Zo heftig, dat daar dan de Indiase variant is waar men zich zorgen over maakt. Er mag niet meer naar India gevlogen worden en visa versa. En juist door hier niet meer op te vliegen, maak je het probleem en het aantal doden nog veel groter.

Maatregelen

Wanneer je wat dieper op de feiten ingaat, is het voornamelijk nog een vermoeden dat er mensen aan een virus sterven in India. Experts zijn opvallend terughoudend, staat er in de Volkskrant. Er is namelijk flinterdun bewijs dat covid de oorzaak is. En vergeet niet, dat ook hier de neveneffecten zichtbaar zijn. Zoals honger en uitdroging gevolgen daarvan zijn, met de dood die erop volgt. Hoogstwaarschijnlijk zijn vooral de maatregelen zelf de boosdoener en niet het virus.

Toen ik nog werkzaam was bij de KLM, deed ik samen met andere collega’s vrijwilligerswerk in weeshuizen in het armste gedeelte van Delhi. Met een paar nonnen heb ik nog steeds contact en zij schreeuwen nu moord en brand. Normaal gesproken komen er iedere dag vrijwilligers om te helpen met de kinderen. Nu mag er vanwege de lockdown niemand komen. Ook worden de sloppenwijken niet meer bevoorraad met water, voedsel of medicijnen. Er sterven dus zo’n 200.000 mensen per dag daar! Niet aan Covid, maar van de honger! En de schandalige media maar blijven opschrijven dat ze door een virus geveld zijn. Bullshit. Het is pure moord door verwaarlozing en het negeren van wat er echt aan de hand is.

Hongerdood

Meer dan 20 jaar heb ik daar rondgelopen om een klein steentje bij te dragen. En ik niet alleen. Nu worden de mensen letterlijk aan hun lot overgelaten. Maar ja. Zolang het Nederlandse volk het allemaal zelf maar goed heeft. India is Ver van je Bed-show, behalve wanneer je denkt dat de Indiase variant jouw verwende leventje gaat verpesten. Sorry dat ik je wakker moet schudden uit je illusie, maar de enige Indiase variant die er is heet eigenlijk hongerdood. En tja. Ik heb niet de illusie dat alle bobo’s in de tunnel ook maar iets met deze informatie zullen gaan doen. Ik houd er dus maar weer, met pijn in mijn hart en tranen in mijn ogen, over op en ik ga mij verdiepen in iets wat voor nu effectiever is.

Ik heb mijn Indiase kookboeken afgestoft en wat heerlijke gerechten uitgezocht. Met heimwee zal ik de recepten stuk voor stuk klaarmaken en met hoop op een beter perspectief zal ik de maaltijden nuttigen. En de verschillende spijs die ik op tafel zet? Reken maar dat er veel variatie in zit. Daar kan geen mutant tegenop.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

De geboorte van een recht
betekent bijna altijd de dood van een vrijheid.

~ Sully Prudhomme