Het maakt niet uit met wie je het gesprek voert. Of je nu voor of tegen de maatregelen bent, wel of niet in het virus gelooft en of je alleen de mainstream media volgt of ook zelfonderzoek doet. Het gesprek belandt uiteindelijk iedere keer weer bij hetzelfde punt; de intensive care. Ofwel, de IC.

Of het nu een gesprek is van vijf minuten of van vijf uur, de laatste zin is meestal: “Ja, maar we willen toch niet dat de IC’s overvol raken?” En, tsja, daar sta je dan met al je goede voors en tegens. Want we zijn het er allemaal over eens dat ze in het ziekenhuis heel goed werk verrichten en dat juist zij de dupe zijn van alle bezuinigingen.

Want hoe zit dat eigenlijk? Hoe kan het dat een ziekenhuis zo slecht is voorbereid op een noodsituatie in een welvarend land als Nederland? In een artikel van Nursing uit 2010(!) blijkt al dat het werken op een IC niet eens in de buurt komt van het romantische beeld wat wordt geschetst in de serie ER of Grays anatomy. Meer dan de helft van de IC-verpleegkundigen denkt er regelmatig over om te stoppen en bijna 15 procent van hen maakt plannen om dat nog dit jaar te doen. Dat was het resultaat van een enquête in 2010. De meesten geven als reden op dat er een te hoge werkdruk is, geen perspectief op doorgroeimogelijkheden en iedere dag is het weer vechten tegen de bierkaai. Zeker in de maanden waar de griep overheerst.

Klinkt dat bekend? En dan gaat dit over een artikel van 11 jaar geleden en dit staat helaas niet op zichzelf. Bij hetzelfde Nursing, maar dan in een artikel uit 2009, staat dit geschreven:

Als verpleegkundigen een hoger salaris gaan bedingen, komt de betaalbaarheid van de zorg nog verder in het nauw. De overheid moet dat voorkomen. Dat is een van de conclusies van het Zorginnovatieplatform, een breed samengestelde groep van deskundigen, in een nieuw rapport. Op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid heeft deze groep plannen bedacht om het tekort in de zorg op te vangen. En dat is nodig, volgens het Zorginnovatieplatform: in 2025 zal er een tekort zijn van 450.000 zorgmedewerkers, waarvan een groot deel verpleegkundigen. Vooral aan mbo- en hbo-verpleegkundigen zal een tekort zijn, meldt de groep.

Zo dan. De voorspelling zat er niet ver naast. Ook zonder pandemie zou de zorg flink in de problemen zijn gekomen. En ondanks deze wetenschap hebben de kabinetten Rutte 1, 2 en 3 op grote schaal bezuinigd. Google er maar eens op los. De griep, die nu overigens verdwenen is, zorgt ieder jaar voor overvolle IC’s. Ziekenhuizen schreeuwen al jaren dat er paniek is, maar tot dusver wordt er geen gehoor aan gegeven. Het probleem wat er vandaag is, heeft dus niets te maken met de huidige crisis. Deze nood is er al jaren. Maar dat er een probleem is, lijkt mij duidelijk.

De mensen die werkzaam zijn op de IC’s schreeuwen moord en brand. Ze lopen op hun tandvlees en zien een zwart scenario op hen afstevenen. Overal is de werkdruk hoger. Daar is een ziekenhuis niet anders in. Maar sinds het personeel zich moet laten testen is het ziekteverzuim wel verdubbeld en genoeg IC-gespecialiseerden zijn er nog steeds niet. In de laatste 15 maanden is hier ook geen enkele euro in gestoken en het covidschip wat klaarstond heeft ons demissionair kabinet afgewimpeld. Ook ik moet toegeven dat ik een zwart scenario zie. Maar niet vanwege de mensen met covid, maar ingevolge de mensen die ziek worden nadat ze geïnjecteerd zijn met het experimentele goedje. Kijk maar eens goed naar de grafieken sinds er gevaccineerd wordt. De positief getesten rijzen de pan uit en er worden veel mensen boven de zeventig ziek en overlijden. Het vreemde is dat deze mensen niet genoteerd worden als ‘overleden na vaccin’, maar als ‘overleden door ouderdom of onderliggend lijden.’ Maar wanneer iemand met een ernstige hartkwaal of op leeftijd komt te overlijden, maar een positieve PCR-test had ondergaan, zijn deze mensen opeens overleden aan Corona. Je kan hier naar gissen. Er gaan verhalen de ronde dat een ziekenhuis geld krijgt voor iedere gemelde coronadode en als je ziet hoe hard ze het geld nodig hebben, lijkt mij dit niet vreemd. Ik heb ziekenhuispersoneel gesproken dat zegt dat ze de ernst van de situatie ook naar de buitenwereld moeten aandikken en dat hun beroep alleen op die manier serieus genomen zal worden door de overheid.

Terwijl Gommers eerst stellig zei dat de IC's niet opgeschaald hoeven te worden, want "dan zal het personeel zich maar vervelen". Nu zegt hij dat code zwart wel heel dichtbij is en dat er een ramp op ons afstevent. Schizofreen of overwerkt? Wie zal het zeggen. De enige echte oplossingen zijn stoppen met het experimenteel vaccineren, de testmaatschappij executeren en weer terug naar normaal. En de 1,2 miljard die Hugo in een testmaatschappij stopt, investeren in het opleiden van ziekenhuispersoneel. Maar, dat zal niet gebeuren. Aan een gezond zorgbeleid valt geen geld te verdienen. Aan gezonde mensen ook niet. Het probleem mag ook niet opgelost worden. Niet in 2009, niet in 2021 en ook zeker niet in de toekomst. Denk daar maar eens over na.

 


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

De geboorte van een recht
betekent bijna altijd de dood van een vrijheid.

~ Sully Prudhomme