Ieder kind heeft recht op fysieke les. De middelste zoon van Carool is 15 en hij krijgt een sanctie, omdat hij volgens de school vier keer te laat in een online les is gekomen. Carool is klaar met het feit dat kinderen de dupe zijn van de maatregelen en stuurt een mail naar de leiding. Je kan er van alles van vinden, maar het lucht wel op. 

Beste heer ### en collega’s,

Dank u voor uw mail. U laat mij weten dat *** zich vier keer te laat heeft gemeld of niet aanwezig was tijdens een online les. En het gevolg is dat u van hem verwacht dat hij zich morgen om 07:45 uur moet melden en de gemiste tijd dubbel in moet halen. Aangezien ik thuis werk, ben ik er iedere dag bij wanneer *** moet inloggen. En iedere keer is er wel iets wat niet werkt. De ene keer doet het geluid het niet, dan weer het beeld, vervolgens is een docent zelf te laat in een Meet en weer een andere keer is onze WiFi slecht.

Het zijn inderdaad bizarre tijden, die helemaal niet bizar hoeven te zijn. Zolang jullie als school zelf meedoen met deze theatervoorstelling à la poppenkast, kinderen hun recht op fysieke les ontnemen en straks toelaten dat een veilige plek (school dus) een experimentele testomgeving wordt, is het misschien tijd om zelf eerst eens in de spiegel te kijken.

*** zit regelmatig bij mij aan de keukentafel om zijn lessen te volgen. Ik heb al meerdere malen vol verbazing gekeken hoe dit in z’n werk gaat. En houd mij ten goede; er zijn echt heel goede docenten bij. Dat zegt *** ook. Maar het gros praat hooguit 5 minuten - lesgeven kun je het niet eens noemen - en vervolgens is de opdracht dat ze voor zichzelf moeten gaan werken. Dan vraag ik: ”Waar is de docent nu om uitleg te geven?” Het antwoord van *** is meestal hetzelfde: “Weet ik niet. Hij/zij is uit de Meet...” En dat is dan lesgeven anno 2021. Maar er wordt wel verwacht dat je het allemaal maar snapt tijdens de toetsweek. Een schande. En dan druk ik het nog voorzichtig uit.

Niet-kindvriendelijk experiment

Beseffen jullie dat school, door deze onzin in stand te houden, meewerkt aan kindermishandeling? Mondkapjes werken niet en toch zijn ze verplicht. Desinfecterende gel is kankerverwekkend en toch is het een moetje. Sociaal contact is ontzettend belangrijk, zeker in de leeftijd van de kinderen die naar de middelbare school gaan, en toch forceren jullie dit door de jeugd uit elkaar te trekken en gezonde omgang met elkaar te verbieden. Daarnaast heeft ieder kind recht om een veilige plek op school, inclusief fysiek onderwijs. Het staat in de grondwet geschreven. In plaats daarvan doen jullie mee aan een niet-kindvriendelijk experiment. Jullie dragen spatmaskers, nemen afstand van de jongeren en praten ze angst aan. Het online onderwijs is een aanfluiting en werkt achterstanden in de hand. En dan heb ik het nog niet eens over de kinderen die het thuis niet zo fijn hebben en doordat ze verplicht thuis les krijgen, vaker onder de blauwe plekken zitten. Ach, en ja, dan zijn ze een keer verkouden en worden ze meteen gezien als bedreiging voor de samenleving. Dan wordt er verwacht dat ze zich laten testen met een test die niks anders zegt dan dat er virusdeeltjes aanwezig zijn. Niets meer en niets minder. Een nietszeggend experiment, waar ook nog eens een stok diep de neus in wordt geduwd alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Zelfreflectie

Terugkomende op de sanctie, moet ik u mededelen dat ik hiermee niet akkoord ga. De school zal toch eerst zelf over de brug moeten komen met normaal gedrag. Het is levensgevaarlijk voor iedereen om iedere dag fysiek les te geven, maar het is niet gevaarlijk om mijn zoon eerder op school te laten komen en te laten nablijven. Grappig dat zo’n virus onderscheid weet te maken. Ik vraag u dan ook om de sanctie om te keren en u zelf om 07:45 uur te gaan melden. Dan raad ik u aan om dit met alle collega’s te doen en een moment van zelfreflectie te nemen. Misschien kunnen de volgende vragen jullie hierbij helpen:

- Is het normaal zoals jullie nu met leerlingen omgaan?
- Geloven jullie echt dat er zo’n levensbedreigend virus rondwaart, dat deze kindermishandeling zal rechtvaardigen?
- Zijn de maatregelen inmiddels niet gevaarlijker dan dat hele virus?
- Wordt het niet eens tijd dat jullie je gezonde verstand gebruiken, voor jezelf na gaan denken en de kinderen weer op de eerste plaats zetten?

Kortom, *** zal morgen niet om 07:45 uur aanwezig zijn op school. Zorg er eerst maar voor dat jullie inzien dat het abnormaal is wat er hier gebeurt. Met alle liefde kom ik een keer naar school om de hand te schudden en zonder plexiglas en andere onzin ertussen een normaal gesprek te voeren. En vergeet niet; ook jullie kunnen ‘stop’ en ‘nee’ zeggen. Iemand zal de eerste moeten zijn.

Met vriendelijke groet,

 

Carool Rijnierse.


Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

De geboorte van een recht
betekent bijna altijd de dood van een vrijheid.

~ Sully Prudhomme