Carool Rijnierse

Carool Rijnierse is tekstschrijfster en plaatst hier iedere dinsdag, donderdag en zaterdag een column over het wel en wee van het leven.
Ze heeft drie zoons, drie honden en drie katten. Meer dan 22 jaar heeft ze voor haar werk gereisd en daardoor een eigen kijk op de wereld gekregen.

 


“Als de mensen het nu nog niet zien, dan gaat dat ook niet meer gebeuren", zei iemand van de week tegen mij. Er zijn momenten dat ik dat ook denk. En het nut van mijn ‘wake-up call’-columns niet meer zie. Vooral 's avonds net voor het slapen gaan. Maar dat heeft er hoogstwaarschijnlijk meer mee te maken dat ik in de avond inspiratieloos ben en zelf geen letter meer op papier krijg. Gelukkig is het vuur om te schrijven, de geestdrift en het enthousiasme in de vroege ochtend weer terug. Net als de hoop dat er meer mensen gaan zien wat er aan de hand is.

Murw. Zo voel ik mij regelmatig. Zeker wanneer ik weer eens wat stoïcijnse en stekeblinde kennissen heb gesproken. Het zijn inmiddels de standaard gesprekjes. Vastgeplakt in een tunnel waar ze allemaal hetzelfde geloven. Het is een feit en ik zal het moeten accepteren. We praten niet meer over het weer. Ook niet over de laatste roddels uit het dorp. We hebben het over een nog steeds niet geïsoleerd virus, over de testen en natuurlijk het wondermiddel in de vorm van een prik.

Ze geloven het echt. Sterker nog; ze zijn er heilig van overtuigd dat zij meegeholpen hebben aan ‘flatten the curve.’ En dat is geen grap. De geprikten, de getesten, de mondkaphelden en de afstandbewaarders. Zij weten het zeker. Het ‘over het water lopen van Jezus’ valt in het niet bij hun aandeel in deze verschrikkelijke pandemie. Hoe overtuig je deze believers in hemelsnaam dat wat ze doen juist averechts werkt?

Terwijl COVID-19 een onterechte A-status heeft bemachtigd, ontvangen ook de kinderen tussen de 12 en 18 jaar de uitnodiging om deel te nemen aan de gentherapie. De grootste onzin die je je maar kan bedenken. Kinderen zijn de veiligste categorie van allemaal en de mensen die ze eventueel zouden kunnen aansteken zijn zelf al lang langs de prikstraat geweest voor een dosis gentherapie. We weten allemaal dat het hele beleid niets met gezondheid te maken heeft en dat er een andere agenda doorgedrukt moet worden. En helaas vindt Hugo het nodig om ook de kinderen daar de dupe van te laten worden.

Einstein zei het zo mooi: "Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg." Oftewel: wie steeds hetzelfde doet, hoeft geen andere resultaten te verwachten. En eigenlijk geldt dit voor zowel de beleidsmakers als voor alle mensen die hier tegen strijden. Volgens mij draaien we al 16 maanden in hetzelfde cirkeltje. We zitten vast in een patroon. Ik idem dito. Misschien de hoogste tijd om eens nader te bekijken waar we de mist in gaan.

“Met de aanslag op Peter.R. de Vries is er ook een aanslag gepleegd op onze rechtsstaat”, sprak onze koning vanuit Berlijn. Huh? Dat is eigenaardig. Bovenal, iedere aanslag is er een teveel, maar waarom valt deze aanslag opeens onze rechtsstaat aan? Welke rechtsstaat? Ik citeer: ‘Een rechtsstaat is een staat waarin vrijheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid voor de burger heel belangrijk zijn. Bovendien geniet de burger bescherming van zijn rechten en vrijheden, tegen medeburgers én tegen de overheid.’ En als ik de duidelijke omschrijving van het woord ‘rechtsstaat’ goed begrijp, wordt deze al zeker 16 maanden ondermijnt.

De overheid is er zo goed in: jou, als individu, je heel schuldig laten voelen. Het is de nieuwe hype sinds 2020. Blame it on the People. Want ja, ja... Als opa en oma dood gaan, dan is het jouw schuld. Datzelfde geldt voor het uit de pan rijzen van zogenaamde besmettingen en landen die van geel naar oranje en zelfs naar rood schieten. Jij hebt het gedaan. Jij egoïst. Zonder dat ze de echte feiten onder de loep nemen en hun eigen aandeel hierin erkennen.

Hoewel de meeste mensen er echt van overtuigd zijn dat de corona-crisis op z’n eind is, weten wij wel beter. Dus op voorhand wil ik zeggen, met nadruk, dat je maar even goed van de zomer en je vakantie moet genieten. Voorzichtig wordt via de media alweer het volgende balletje opgeworpen. En dat is er eentje die je echt niet wilt. Want nu gaat het ten koste van je kinderen.

Wanneer je een probleem wilt oplossen, kan dat alleen als je weet wat de oorzaak is. Terug naar de kern. De bron. Wat was de aanleiding? De prikkel? Waar ging het mis? Deze vraag zie ik graag beantwoord, wanneer ik denk aan de catastrofale fouten die onze demissionaire minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport keer op keer maakt. Waar zit de crux?

Zo nu en dan begrijp ik het echt niet meer. Of wil ik het niet begrijpen. Het meest vreemde aan mijn manier van leven in de huidige maatschappij, is dat ik niet in hokjes-denken geloof. Nooit gedaan. Nooit gekund. Waarschijnlijk mis ik dat gen en ik denk dat ik daar maar heel blij om moet zijn.

Er is een nieuwe hemel op aarde. Een paradijs. Waar ooit de Jehovagetuigen hun voeten tussen de deur forceerden, zijn het nu de overheid en de mediapropaganda die hun evangelie door je strot heen douwen. Halleluja, Jezus de Jonge is opgestaan en biedt u zijn wijn en brood in de vorm van een injectie. Here zegen deze prik en amen.

Wanneer je mensen het grootste gedeelte van je leven ‘kent’, zegt dit sinds maart 2020 eigenlijk niet veel meer. Ik val iedere dag nog steeds van de ene verbazing in de andere. Zo is daar een ex-collega waarmee ik bij Endemol heb gewerkt. Laten we hem Johan noemen. En Johan telde de daagjes af tot hij eindelijk veilig zou zijn. Hij hunkerde naar zijn uitnodiging voor de prik. En dat mag. Ieder zijn ding. Maar ik was er altijd van overtuigd dat iemand als Johan een leven leidde zonder enige vrees of blaam. Maar niets is minder waar.

Wanneer je wat langer naar het systeem van ons land kijkt, gaat je iets opvallen. Een gegeven wat je in eerste instantie heel normaal vindt, totdat je er een vergrootglas bovenop legt. Dan opeens valt je de eenzijdigheid op. In bijna alles. Onderwijs, defensie, media, politie en de zorg. Wanneer je dat ziet, kun je bijna niet anders dan de conclusie trekken dat we in een schijndemocratie leven.Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

Vrijheid betekent verantwoordelijkheid.
Daarom zijn de meeste mensen er bang voor.

~ George Bernard Shaw