Special #3 - De Apotheek van God (met Marlon Kratz)

Omschrijving

In deze 3e special van de Keuringsdienst van Waarheid komt Marlon Kratz opnieuw aan het woord. Marlon was te gast in aflevering 7 van 10 mei jl., waarin hij vertelde over de paardenbloem en brandnetels.

Dit keer is Dr. Kratz afgereisd naar de DDR, waar hij met Izak en Erik 'de apotheek van God' in gaat. Oftewel, naar buiten!

Voor iedere kwaal heeft de natuur een remedie, aldus Marlon. Wandelend door het bos en door de tuin van Erik, komen we allerlei 'medicijnen' tegen, waarover Marlon vertelt.

Besproken in deze aflevering

Hier is een eenvoudig recept voor paardenbloemensiroop gemaakt met alleen paardenbloemen en honing:

Ingrediënten:

- 100 gram paardenbloemen (bloem, geen stelen)
- 500 ml water
- 500 gram honing

Bereidingswijze:

1. Paardenbloemen Voorbereiden
- Verzamel 200 gram paardenbloemen. Zorg ervoor dat je ze plukt uit een gebied dat vrij is van pesticiden en verontreinigingen.
- Spoel de bloemen grondig af met koud water om eventuele insecten en vuil te verwijderen.

2. Koken
- Breng 500 ml water aan de kook in een pan.
- Voeg de schoongemaakte paardenbloemen toe aan het kokende water.
- Zet het vuur laag en laat de bloemen 15-20 minuten sudderen.

3. Trekken
- Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een nacht staan om de smaken goed te laten trekken.

4. Zeef
- Zeef het mengsel de volgende dag door een fijne zeef of kaasdoek om de bloemen te verwijderen. Druk goed aan om zoveel mogelijk vloeistof eruit te halen.

5. Honing Toevoegen
- Verwarm de gezeefde vloeistof op laag vuur en voeg de honing toe. Roer goed totdat de honing volledig is opgelost.
- Zorg ervoor dat je het mengsel niet aan de kook brengt, omdat dit de gunstige eigenschappen van de honing kan verminderen.

6. Afkoelen en Bottelen
- Laat de siroop afkoelen en giet het in een schone, gesteriliseerde fles of pot.
- Bewaar de siroop in de koelkast. Hij blijft enkele weken goed.

---

Er zijn verschillende gebruiksmethoden om heilzame planten en kruiden te gebruiken, afhankelijk van de gewenste toepassing. Hier zijn enkele van voorbeelden.

1. Thee en Infusies
- Infusies: Kruiden zoals kamille, munt en citroenmelisse worden vaak als infusie bereid door de bladeren of bloemen in heet water te laten trekken.
- Afkooksels: Hardere plantendelen zoals wortels en schors (bijvoorbeeld gember of kaneel) worden meestal gekookt om een afkooksel te maken.

2. Essentiële oliën:
- Aromatherapie: Essentiële oliën zoals lavendel, eucalyptus en pepermunt kunnen worden geïnhaleerd met behulp van een diffuser of stoominhalatie.
- Massage en topisch gebruik: Essentiële oliën, verdund in een dragerolie (zoals kokos- of amandelolie), kunnen plaatselijk worden aangebracht voor massages of huidbehandelingen.

3. Kruidenextracten en tincturen:
- Alcoholische tincturen: Kruiden worden vaak in alcohol gedrenkt om de actieve bestanddelen te extraheren, wat resulteert in geconcentreerde vloeistoffen die in druppelvorm kunnen worden ingenomen.
- Glycerine-extracten: Een alternatief voor alcoholische tincturen, vooral geschikt voor kinderen en mensen die geen alcohol willen gebruiken.

4. Capsules en tabletten:
- Gedroogde kruiden: Sommige kruiden worden gedroogd en in capsules of tabletten verwerkt voor gemakkelijk en nauwkeurig doseren, zoals kurkuma en echinacea.

5. Topische toepassingen:
- Zalven en crèmes: Aloë vera, calendula en arnica worden vaak verwerkt in zalven en crèmes voor huidproblemen en spierpijn.
- Kompressen: Kruiden kunnen in een doek of gaas worden gewikkeld en als warm of koud kompres op het lichaam worden aangebracht.

6. Koken en bakken:
- Kruiden en specerijen: Veel heilzame planten worden als smaakmakers in de keuken gebruikt, zoals basilicum, tijm, oregano, en kurkuma, die naast smaak ook gezondheidsvoordelen bieden.
- Kruidenolie en -azijn: Verse of gedroogde kruiden kunnen worden toegevoegd aan oliën of azijn om smaakvolle en heilzame condiments te maken.

7. Bad en lichaam:
- Kruidenbaden: Planten zoals lavendel, rozemarijn en kamille kunnen aan het badwater worden toegevoegd voor een ontspannend en therapeutisch bad.
- Scrubs en maskers: Planten en kruiden zoals havermout en aloë vera worden vaak gebruikt in lichaams- en gezichtsscrubs en maskers.

8. Rookrituelen en smudging:
- Smudging: Kruiden zoals salie en palo santo worden verbrand tijdens rituelen om ruimtes energetisch te reinigen en te zuiveren.
- Kruidenrook: Sommige kruiden worden ook gerookt voor hun aromatische en helende eigenschappen.

9. Kompres en pleisters:
- Kruidenpleisters: Planten zoals goudsbloem en plantago kunnen in een doek worden gewikkeld en direct op de huid worden aangebracht om wonden te helpen genezen.

Foto's van de 'medicijnen'

Brandnetel
Brandnetel

Witte Berk
Witte Berk

Linde
Linde

Eik

Den

Duizendblad

Paardenbloem
Terug naar blog
 • Telegram

  Op ons Telegram-kanaal vind je onze laatste updates, en kom je in
  contact met de KvW-community. Deel je mening en ideeën met andere luisteraars, én met ons.

  Telegram-kanaal 
 • Bericht

  Wil je bijdragen aan de show, of heb je iets op je hart? Iedere vraag,
  opmerking, of suggestie is van harte welkom. Het kan even duren, maar je krijgt zeker antwoord!

  Contactformulier 
 • Doneer

  Wij hanteren het idee 'Waarde voor Waarde'. Onze podcast is gratis te beluisteren en bevat geen advertenties of reclame. Wanneer je ons werk waardeert, dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dat kan in de vorm van tijd, talent of een donatie.

  Doneren