Sinds een week of twee heb ik mij ontdaan van de ketens van Google. Wat voelt dát goed!

De smartphone. We zijn er min of meer onlosmakelijk mee verbonden. Het apparaat lijkt onmisbaar in ons dagelijkse leven. Weinigen weten echter dat het telefoontje een definitief einde heeft gemaakt aan ons privéleven. Google en Apple weten alles over ons; wat we doen, wie we spreken, wie we zien, wat we denken, wat we wensen... Big Tech weet werkelijk alles van iedereen.

“Nou en? Ik heb niets te verbergen...”, hoor ik velen zeggen. Tot een jaar geleden dacht ik er precies zo over. En toen kwam de ‘pandemie’ en niet veel later kwam de grote, rode pil. Sindsdien vraag ik mij af of het werkelijk normaal is dat een firma weet welke websites ik bezoek, waar ik ben en of ik slaap of wakker ben. Moeten de megacorporaties werkelijk weten of ik een YouTube-filmpje of een YouPorn-filmpje bekijk? En, bovenal, wat registreren en delen mijn camera en microfoon allemaal zonder mijn medeweten met Big Brother?

Met behulp van een VPN poogde ik een gevoel van anonimiteit en privacy te herstellen. Maar, wie zich een halfuurtje verdiept in de aanbieders van VPN’s komt al snel tot de conclusie dat dit weinig zekerheden biedt. Uiteindelijk is iedere app op je telefoon verbonden met de AppStore of PlayStore en daar zit het lek. Laat me dat kort en eenvoudig toelichten…

Zodra je een Android- of iOS-telefoon opstart en installeert, dien je een Gmail-account of Apple ID aan te maken. Dit account is onlosmakelijk aan jou en je telefoonnummer verbonden. De apps die je vervolgens op de telefoon installeert via de PlayStore of AppStore zenden allerlei data naar respectievelijk Google en Apple. Dankzij de navigatie-app weet Big Brother waar je bent en waar je heen gaat. Iedere zoekopdracht in je favoriete zoekmachine wordt gedeeld. Men weet waarnaar je kijkt op YouTube. Iedere klik op je beeldscherm resulteert in een gedetailleerd beeld van jouw profiel.

Anderhalve meter

Heb je ooit gehoord van WiFi Triangulation? Houd je vast, nu wordt het écht akelig… Je telefoon maakt de gehele dag verbinding met alle WiFi-netwerken waarbij je in de buurt bent. Ook al maak je niet daadwerkelijk verbinding met deze netwerken, de netwerken maken wel verbinding met jouw telefoon. Dankzij een combinatie van WiFi-triangulation, GPS en GMS-triangulation is de positie van jouw telefoon, ook binnenshuis, 24/7 te bepalen op tenminste 1,5 meter nauwkeurig. Ja, inderdaad, anderhalve meter.

Nu hoor ik u denken: "Hoeze 24/7, Erik? Ik kan 'm toch op vliegtuigstand zetten, of de dataverbbinding uitschakelen?" Helaas helpt dat helemaal niets, zoals werd aangetoond in deze video. Er gaan zelfs verhalen dat het verzamelen van data zelfs doorgaat als je toestel uitgeschakeld is en dat dát één van de redenen voor niet-verwijderbare accu's is.

Wie geheel wenst te verdwijnen van de Big Tech-radar neemt volledig afscheid van de smartphone. Terug naar de Nokia 6310 of – nog beter – terug naar de vaste telefoon met draaischijf. Is dat reëel? In de huidige wereld nauwelijks. Het is ook niet nodig, omdat er een alternatief is; de Google-vrije telefoon.

Bye bye, Google!

Een Google-vrije telefoon is tevens een Apple-vrije telefoon. Het toestel heeft geen enkele connectie met beide partijen. De geïnstalleerde apps collecteren of delen geen data. Aan de basis van een dergelijk privacy-respecterend toestel staat altijd een Android-telefoon. Met een iPhone valt niets te beginnen. De Android-telefoon gaat op de operatietafel en daar wordt deze voorzien van een geheel nieuw, open source besturingssysteem dat LineageOS heet. Het pakket microG vervangt Google Play Services. In de app-store, die F-Droid heet, vind je uitsluitend apps die netjes omgaan met je gegevens en je privacy.

Het dagelijkse gebruik van een Google-vrije telefoon vergt enig aanpassingsvermogen van de gebruiker. Een aantal veelgebruikte apps is eenvoudigweg niet aanwezig. Tot deze apps behoren uiteraard die van de Big Tech-reuzen Google en Facebook. YouTube, Gmail, Outlook, Facebook of WhatsApp zul je niet aantreffen in de app-store. Daar kun je nauwelijks rouwig om zijn; de hoofdtaak van deze apps is voornamelijk om je data te verzamelen en dat is nu juist waar we vanaf willen. Toch?

Gelukkig is er voor bijna alles een uitstekend alternatief. Het gehele aanbod van YouTube vind je terug in NewPipe. Met SimpleMail koppel je al je e-mailaccounts aan één keurige mail-app. Signal en Telegram werken prima. Eventueel kun je WhatsApp op een oude iPhone of Android-telefoon installeren, welke je altijd thuis aan de lader laat liggen. In F-Droid is een app te vinden die gebruikmaakt van WebWhatsApp, zodat je toch via dit platform bereikbaar bent op je privacy-veilige telefoon. Ook weer opgelost! En zo zijn er prima alternatieven voor navigatie, muziek, agenda- en taakbeheer, en ga zo maar door.

Uithoudingsvermogen

Dat je telefoon heel veel dingen deed waarvan je geen weet had, is vooral te merken aan het batterijgebruik. Een toestel dat met moeite de werkdag overleefde met het standaard besturingssysteem aan boord, blijft nu zonder probleem 48 uur doorgaan. Of langer. Daaraan merk je pas dat er van alles gaande moet zijn geweest achter de schermen, terwijl we in de veronderstelling waren dat er niets gebeurde. WiFi-triangulation is sowieso één van die processen, hoogst waarschijnlijk zijn er nog veel meer.

Hetzelfde kan gezegd worden van de snelheid van het systeem. LineageOS vergt zó veel minder van de processor en het interne geheugen, dat een toestel van vier jaar oud met gemak de strijd aan kan met de nieuwste modellen van vandaag. Grote kans dat ze die strijd nog winnen ook. Ik heb het op een viertal verschillende telefoons geïnstalleerd en uitgeprobeerd, met min of meer dezelfde specs qua processor en intern geheugen, te weten:

• Samsung Galaxy A5 (2017)
• OnePlus One
• Xiaomi Mi A1
• Xiaomi Mi A2

De telefoons laten zich vlot en probleemloos door LineageOS besturen. Zelfs met een waslijst aan gelijktijdig geopende apps is er geen enkele vertraging waar te nemen. Bovendien is het besturingssysteem voorzien van een enorm prettige user-interface; beter dan ik ooit ben tegengekomen op een standaard Android- of iOS-telefoon. Ik ben fan!

Middelvinger

Het geeft een bepaalde mate van rust, zo’n Google- en Apple-vrije telefoon. Het idee dat Grote Broer een minder helder beeld heeft van het reilen en zeilen van deze ene wereldburger voelt bovendien als een kleine overwinning op het systeem en een middelvinger naar de megalomane globalisten.

Het beste van alles? Geen spoor meer te bekennen van het doodenge "Blootstellingsmelding voor COVID-19-support", dat iedereen vorig jaar ongevraagd cadeau kreeg op zijn iOS- en Android-telefoon. Bye, bye!

 


 

Pak je privacy terug

Voor wie óók vrij wil zijn van de priemende ogen van Big Tech hebben we een aantal Google-vrije telefoons in de webshop Goodbye BigTech gezet. Deze toestellen zijn – uiteraard – gebruikt, maar zijn stuk voor stuk in uitstekende conditie met hooguit minimale gebruikssporen.

Alle telefoons zijn door ons voorzien van LineageOS, microG en F-Droid. Daarnaast hebben wij de in dit artikel genoemde apps alvast voor je geïnstalleerd, en meer:

- DAVx5
- RiseUp VPN
- FOSS Browser
- SimpleEmail
- NewPipe (YouTube)
- Telegram

Bekijk het aanbod

 

 

GbBT

De Keuringsdienst van Waarheid wordt mogelijk gemaakt door Goodbye BigTech.

BigTech-vrije telefoons, computers en meer.
Jouw data is van jou. Enkel en alleen van jou.
https://goodbyebigtech.nl/Beste bezoeker,

Het maken van video's en het onderhouden van deze website doen we met heel veel liefde, fulltime, en zonder eigenbelang. Het kost echter veel tijd en geld. Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Dan stellen we een bijdrage zeer op prijs. Dankjewel!

~ Erik van der Horst

tikkie ideal

IBAN: NL26 ABNA 0593 1707 09
t.n.v. E. van der Horst

Wist je dat...

...deze website mede mogelijk wordt gemaakt door Goodbye BigTech? Telefoons, laptops en PC's die je privacy respecteren en de nieuwsgierige ogen van BigTech buiten de deur houden.

goodbyegoogle

Vrijheid betekent verantwoordelijkheid.
Daarom zijn de meeste mensen er bang voor.

~ George Bernard Shaw